Ukrajinci odvolili, hlasování místy provázely problémy

Na Ukrajině se zavřely volební místnosti, účast v komunálních volbách podle prvních zpráv nepřesáhla 40 procent. Výsledky se čekají v pondělí. Podle sdělení ústřední volební komise během hlasování k vážnějším systémovým problémům nedošlo s výjimkou zrušených voleb ve dvou městech na východě země. Původní zprávy komise hovořily o zmařeném hlasování v desítkách volebních obvodů.

Volební účast se podle prvních zpráv pohybovala pod čtyřicetiprocentní hranicí. Ukrajinští komentátoři se netají zklamáním, účast se očekávala vyšší. Podle některých odhadů přišlo k urnám na některých místech nejméně voličů za celou více než dvacetiletou dobu existence nezávislé Ukrajiny.

Policie i ústřední volební komise hlásí asi pět stovek případů porušování volebního zákona, na řadě míst údajně docházelo k manipulacím s volebními lístky, ke skupování hlasů nebo nátlaku na voliče. Zásadní vliv na výsledek hlasování ale podle úřední zprávy tyto prohřešky neměly.

Volby provázely komplikace

V půlmilionovém Mariupolu, největším městě v Donbasu, které je pod kontrolou Kyjeva, byly volby zrušeny. Podle informací ukrajinských médií byly důvodem nesrovnalosti s hlasovacími lístky. Místní volební komisi podle agentury Unian už vyšetřuje policie. Ze stejného důvodu nezačalo hlasování ani v Krasnoarmijsku, který leží asi 60 kilometrů severozápadně od Doněcku.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil z „podkopání“ místních voleb v Mariupolu proruskou opozici. Volební situací v Mariupolu a Krasnoarmijsku se budou zřejmě v pondělí zabývat poslanci na mimořádné parlamentní schůzi v Kyjevě.

Mariupolské volební lístky byly vytištěné v tiskárně kontrolované oligarchou Rinatem Achmetovem, bývalým finančníkem proruského prezidenta Viktora Janukovyče sesazeného v únoru 2014 po násilně potlačených proevropských protestech. Achmetov město hospodářsky ovládá, jeho politický vliv ale podle místních médií poklesl.

Místní volby na Ukrajině
Zdroj: Serg Glovny/ČTK/ZUMA

Prezidentský Blok Petra Porošenka hodlá iniciovat odklad voleb na 15. listopadu nebo na jiné blízké datum, uvedla agentura Unian. Podle médií by se ale mělo o náhradním termínu rozhodnout nejspíš až koncem roku.

Problémy s hlasováním měl i Porošenko

Podle původní  zprávy ústřední volební komise se v celé zemi z téměř 30 tisíc volebních místností ve stanovenou dobu neotevřelo 315, z toho 235 v Doněcké oblasti. Problémy s odevzdáním hlasu měl dokonce i sám Porošenko, protože se v kyjevském volebním středisku, kde hlasoval, ztratily klíče od trezoru. Začátek hlasování musel být odložen, sejf otevřeli přivolaní řemeslníci násilím, napsala agentura Interfax.

  • Volební místnosti se zavřely ve 20:00 kyjevského času, výsledky se čekají v pondělí.

Ukrajinci měli v nedělních komunálních volbách vybrat kolem 150 tisíc zastupitelů místních samospráv, radních oblastních center a starostů velkých měst. V lidových republikách vytvořených separatisty, se nehlasovalo, komunální volby tam ve zvláštním režimu proběhnou v první polovině příštího roku. Z volebního procesu byl vyřazený i Krymský poloostrov anektovaný loni Ruskem.