Asadův příslib: Uspořádám parlamentní a prezidentské volby

Syrský prezident Bašár Asad je připraven zorganizovat prezidentské a parlamentní volby v Sýrii a zúčastnit se jich, bude-li si to přát syrský lid. Uspořádání voleb ale podmínil předcházejícím „osvobozením“ země od radikálních sunnitů z Islámského státu (IS) a „eliminací teroristických skupin“.

O politickém řešení vleklé syrské války prezident Asad jednal v Damašku s delegací ruských poslanců; jejich země se do konfliktu zapojila před několika týdny, stojí na straně Asada.

„Je připraven uspořádat volby za účasti všech politických sil, které si přejí, aby Sýrie prosperovala,“ ale teprve až bude Sýrie „osvobozena“ od džihádistů ze skupiny IS, řekl zákonodárce Alexandr Juščenko, který se zúčastnil devadesátiminutového damašského jednání.

Podle dalšího člena ruské delegace, poslance Dmitrije Sablina, Asad při schůzce v prezidentské rezidenci ocenil efektivnost ruské vojenské operace v Sýrii, která podle něj překračuje očekávání. 

Ruská parlamentní delegace přicestovala do Damašku v pátek. Přivezla s sebou humanitární pomoc v podobě léků a dětské výživy. Tento týden už také Asad byl v Moskvě na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem.

Lavrov připustil podporu opozici

V sobotu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že je načase připravovat se na volby v Sýrii. Postoj západních států se, zdá se, mění a obrací se ke „správnějšímu chápání“ situace v Sýrii, konstatoval Lavrov. Šéf ruské diplomacie zároveň oznámil, že ruské síly v Sýrii jsou připraveny poskytovat vzdušné krytí opozičním silám bojujícím proti Islámskému státu.

Takové sdělení zaznělo z Moskvy poprvé; zprávy z blízkého východu až dosud hovořily naopak o tom, že cílem ruských bombardérů jsou pozice veškeré protiasadovské opozice – tedy i umírněné Svobodné syrské armády.