Bojeschopné špičky radikálů v Sýrii jsme otupili, tvrdí Moskva

Rusko podle tamního armádního štábu údajně zlikvidovalo „bojeschopnou kapacitu“ hlavních radikálních skupin v Sýrii. Extremisté prý nabízejí lokální příměří. Moskva už tři týdny letecky podporuje postup vládních jednotek proti odpůrcům režimu Bašára Asada. Podle Západu ale útočí zejména na umírněnou opozici, nikoliv na pozice radikálů z Islámského státu. Ruský prezident Vladimir Putin mezitím během pravidelného zasedání Valdajského klubu uvedl, že je nesmyslné teroristy dělit na „umírněné a ostatní“.

„Někteří polní velitelé začínají kontaktovat jednotky syrské armády a navrhují lokální příměří a rozhovory. Po ruských náletech nejsou hlavní jednotky teroristických skupin složených z nejlépe vycvičených bojovníků bojeschopné. Zásobovací trasy těchto skupin byly přerušeny. Teroristům dochází munice, zbraně a pohonné hmoty,“ řekl generál Andrej Kartapolov. Mnozí bojovníci se prý dali na útěk do Jordánska a do Turecka.

Ruská letadla se od 30. září zaměřují na západní a severní části Sýrie a již vytvořila podmínky pro pozemní ofenzivy, které syrská armáda a její spojenci zahájili na několika místech. Z mnoha provincií, zejména z Halabu, se daly na útěk desítky tisíc lidí.

Rusko: Část teroristů v Sýrii přišla o bojeschopnost (zdroj: ČT24)

Rusko dementovalo zprávy o zasažené polní nemocnici

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dementovala informaci SOHR o zásahu polní nemocnice. Podle středeční zprávy SOHR byla klinika těžce poškozena a mezi mrtvými byli dva zaměstnanci. SOHR informuje o dění v Sýrii z Británie na základě zpráv, které dostává od svých informátorů ze Sýrie.

„Často jsou zveřejňovány mylné informace, které se připisují SOHR. Je velmi pohodlné informovat o dění v Sýrii z Londýna a nemuset nikam vyjíždět,“ řekla Zacharovová. Kritizovala přitom sdělovací prostředky, které v mnoha případech informace SOHR citují a považují za věrohodné, i když pak byly tyto zprávy dementovány.

Vladimir Putin s ostatním řečníky během konference Valdajského klubu
Zdroj: ČTK/TASS

„Rozpad Sovětského svazu byl pro Rusko tragédií“

Během valdajské konference Putin mimo jiné označil za katastrofu a tragédii rozpad Sovětského svazu před téměř čtvrtstoletím. SSSR se v roce 1991 rozpadl z vnitřních příčin, hlavně kvůli neudržitelnosti politického a hospodářského systému, prohlásil ruský prezident. „Kdo tomu pomohl, je ale jiná otázka,“ upozornil. „Nemyslím, že naši geopolitičtí protivníci stáli stranou,“ konstatoval šéf Kremlu, který v době studené války působil jako rozvědčík v tehdejším komunistickém východním Německu.

Šéf Kremlu následně doplnil, že rozpad SSSR byl především humanitární katastrofou. „V důsledku rozpadu se 25 milionů etnických Rusů ocitlo rázem a bez vlastního přičinění v cizině. Ruský národ se stal nejvíce rozděleným národem na světě, což je nepochybně tragédie. Rozpadl se sociální systém, zhroutila se ekonomika. Byla zastaralá a neefektivní, ale zhroutila se a zavinila zbídačení milionů lidí,“ řekl Putin během konference, které se podobně jako v minulých letech zúčastnil také český exprezident Václav Klaus.