Radiace z Fukušimy způsobila rakovinu, uznalo poprvé Japonsko

Japonsko poprvé uznalo případ onemocnění rakovinou jako důsledek úniku radiace z jaderné elektrárny Fukušima poškozené zemětřesením a tsunami. Bývalému dělníkovi lékaři diagnostikovali leukémii. Únik radioaktivity si před čtyřmi lety vynutil evakuaci téměř 100 tisíc lidí, kteří se stále nevrátili domů.

Zaměstnanec pracoval ve Fukušimě více než rok a nosil při tom ochranný oděv. Dostane odškodné, které pokryje jeho náklady na léčbu a ušlou mzdu.

Japonské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že dotyčný pracoval ve Fukušimě v poničené budově, kde se nacházel jeden z vadných reaktorů. „Případ splňuje podmínky“ uznání úniku radiace z Fukušimy jako příčiny nemoci, konstatovalo ministerstvo. Podle agentury AFP existují tři další podobné případy onemocnění rakovinou.

Je to obrovská rána pro Mezinárodní agenturu pro atomovou energii, která v září letošního roku uvedla, že se nečekají žádné znatelné zdravotní následky v souvislosti s radiací uniklou z Fukušimy.
Greenpeace
ekologické hnutí

Japonská televize NHK uvedla, že od katastrofy pracovalo ve fukušimském komplexu asi 45 tisíc lidí, kteří se podíleli na ochlazování a následné likvidaci reaktorů. Japonský tisk již dříve odhadl, že realizace tohoto záměru potrvá tři desítky let a bude stát kolem 12 miliard dolarů.

Fukušima
Zdroj: ČTK/AP/Tom Curl

Oznámení ministerstva zdravotnictví pravděpodobně dále zesílí odpor japonské veřejnosti k jaderné energetice.

Expert mluví o „špičce ledovce“

V minulých letech se vedly diskuse o tom, zda nehoda povede k většímu výskytu rakoviny mezi zaměstnanci elektrárny a lidmi, kteří žili poblíž Fukušimy. „Toto je přelomové rozhodnutí z hlediska práv zaměstnanců a pravděpodobně je pouhou špičkou ledovce,“ prohlásil lékařský expert Šinzó Kimura.

„Tento muž byl vystaven relativně nízkému množství radiace - menšímu, než jaké Tokio označilo za bezpečnou hladinu pro návrat obyvatel oblasti kolem Fukušimy do svých domovů,“ dodal odborník.

Japonci pomalu obnovují jaderné reaktory

Všechny reaktory japonských jaderných elektráren byly po katastrofě ve Fukušimě odstaveny k bezpečnostní kontrole. Do té doby pokrývaly jaderné elektrárny 30 procent energetických potřeb země.

Letos v srpnu byl navzdory rozsáhlým protestům restartován první reaktor v elektrárně Sendai a minulý týden byl uveden do provozu i druhý reaktor v tomto zařízení. Tokio oznámilo, že bude v obnovování činnosti jaderných elektráren i nadále pokračovat.