Němečtí poslanci schválili zákony urychlující azylové řízení

Německý Spolkový sněm schválil zákony, jež mají zrychlit azylové řízení. Mimo jiné neumožňují poskytnutí azylu občanům Albánie, Kosova a Černé Hory. Zákony by měly začít platit od listopadu a německá vláda očekává, že zemi pomohou vypořádat se s příchodem statisíců běženců.

Vládní balíček zařazuje Albánii, Kosovo a Černou Horu na seznam bezpečných zemí, takže žadatelé z těchto zemí prakticky přijdou o šanci získat azyl. Už loni Německo na stejný seznam zapsalo Bosnu a Hercegovinu, Srbsko a Makedonii.

Podle představ německé vlády by současné rozšíření seznamu mělo uvolnit ruce úřadům, aby se mohly více věnovat lidem, kteří prchají před válkou. Albánci jsou po Syřanech druhou nejpočetnější skupinou letošních žadatelů o azyl v Německu

Běženci budou dostávat menší podporu

Balíček zákonů také umožňuje v některých případech snížit podporu, kterou Německo běžencům vyplácí. U lidí, kteří do země právě přišli, by navíc finanční podporu měly nahradit věcné dávky. Zákony rovněž mají zrychlit proceduru vypovězení odmítnutých žadatelů o azyl. 

Po německých poslancích se bude v pátek balíčkem zabývat také Spolková rada, v níž zasedají zástupci německých zemí. I v této komoře německého parlamentu se očekává hladké schválení.

  • Podle vládní prognózy letos Německo očekává 800 000 žadatelů o azyl, podle neoficiálních odhadů ale do země může přijít až 1,5 milionu běženců.

V debatě, která schválení zákonů předcházela, ministr vnitra Thomas de Maiziére uvedl, že vláda nebude zveřejňovat nové odhady, kolik běženců do země přijde. „Každé nové číslo je zneužito. U nás k tomu, aby vyvolalo obavy. Směrem ven slouží k tomu, aby se dalším lidem namluvilo, že je Německo pozvalo, což samozřejmě není pravda,“ řekl de Maiziére. „Máme spoustu práce s lidmi, kteří k nám dorazili. Abychom lidi v krizových oblastech ještě zvali, aby k nám přišli, to prostě není možné,“ uvedl.

Angela Merkelová
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Merkelová si stojí za stálým přerozdělováním migrantů

Před hlasováním o imigračních zákonech kancléřka Angela Merkelová zopakovala, že Evropa do budoucna potřebuje stálý mechanismus přerozdělování migrantů a Německo bude tvrdě pracovat na jeho prosazení. 

„Nadále jsem přesvědčena, a je to názor celé vlády, že potřebujeme trvalý a závazný mechanismus rozdělování uprchlíků v Evropě, přesně jak navrhuje Evropská komise,“ pronesla kancléřka. „Budeme na jeho vytvoření pracovat. Bude to znamenat mnoho přesvědčování, ale nepolevíme,“ doplnila za potlesku poslanců.

  • Podle zákulisních zpráv se proti Angele Merkelové bouří každý pátý poslanec její vlastní strany CDU. Ta navíc boduje v průzkumech nejhůř od začátku roku. Už jen každý pátý Němec si ale myslí, že se země dokáže o další imigranty postarat.

Státy Unie přes odpor Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska v září rozhodly o přerozdělení 120 000 uprchlíků z Itálie a Řecka mezi ostatní země Unie. Tento přesun má být jen prvním krokem; komise navrhuje trvalý přerozdělovací mechanismus. Umožňoval by právě evropské exekutivě spouštět v případě dalších krizí přerozdělování uprchlíků z postižené země mezi ostatní státy automaticky, bez zdlouhavého vyjednávání se členy osmadvacítky.

Bavorský ministerský předseda Horst Seehofer
Zdroj: ČTK/AP

Seehofer: Ani bohatá země nemůže přijmout všechny

Nejsilnější kritik Angely Merkelové posledních dní, bavorský premiér Horst Seehofer, dál pokračuje v nastoleném kurzu a zatímco Merkelová hájila své vize ve Spolkovém sněmu, Seehofer v bavorském Zemském sněmu zopakoval požadavek na omezení přílivu migrantů: „Ani bohatá země nemůže přijmout všechny,“ upozornil.

Předseda CSU varoval: „Bez omezení přistěhovalectví nedokážeme migranty integrovat do naší společnosti. Pokud neomezíme počty příchozích, ohrozíme tím bezpečnost našeho státu. A to by bylo ohromné selhání.“

Takzvané hotspoty, které mají vznikat v hraničních státech Unie, nepovažuje Seehofer za dostatečnou pojistku pro snížení počtu migrantů mířících dál do Evropy. „Pokud budou do Bavorska dál přicházet uprchlíci takovým tempem, koncem roku budeme potřebovat dvojnásobek ubytovacích prostor,“ upozornil premiér. Podle něj je načase, aby se v Berlíně začali zabývat potížemi spolkových zemí a vyslyšeli zoufalé prosby komunálních politiků.

Registrace uprchlíků v Berlíně
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch