CDU v Sasku proti Merkelové: Kvůli migrantům hrozí Německu katastrofa

Tvrdé kritice za svůj vstřícný postoj k migrantům čelila německá kancléřka Angela Merkelová na regionální konferenci své Křesťanskodemokratické unie (CDU) v saském Schkeuditzu. Podle účastníků debaty již velká část Německa nemůže ani slyšet slova Merkelové o tom, že to země zvládne. Další zase tvrdili, že zemi hrozí národní katastrofa, pokud bude příliv běženců pokračovat.

V publiku byl také plakát s nápisem „Zastavit uprchlický zmatek - uchránit německou kulturu a hodnoty - sesadit Merkelovou“.

Kancléřka kritiku odmítla a prohlásila, že ne každý příchozí bude moci v Německu zůstat a že ne každý, kdo azyl obdrží, bude po stabilizování situace v Sýrii chtít v Německu nadále žít. Těm, u nichž lze setrvání předpokládat, musí být podle Merkelové nabídnuta v Německu budoucnost v podobě škol a dalších programů na začlenění do společnosti.

Stranická konference ve Schkeuditzu je třetí ze čtyř, které CDU do regionů svolala. V uplynulém týdnu se straníci sešli ve Wuppertalu v Severním Porýní-Vestfálsku a v pondělí v dolnosaském Stadu, poslední bude 2. listopadu v hesenském Darmstadtu.

Německo se v současnosti potýká s největší přistěhovaleckou vlnou v novodobé historii. Letos vláda očekává 800 000 žadatelů o azyl, neoficiálně se hovoří až o 1,5 milionu migrantů.