Migrantů v EU může být až o polovinu méně, Frontex některé započítal dvakrát

Evropská agentura Frontex, která střeží hranice EU, počítala některé uprchlíky přicházející do Evropy dvakrát. Neodlišila tak migranty, kteří se o překročení hranic pokusili opakovaně. Počet běženců, kteří přišli do států Evropské unie, tak bude zřejmě výrazně nižší, než agentura deklarovala.

„O přechod hranice se někteří uprchlíci snažili několikrát na různých místech. To znamená, že hodně lidí, kteří byli započítaní při vstupu do Řecka, započítali znovu při překročení hranice Maďarska nebo Chorvatska,“ uvedla agentura Frontex.

Agentura tak nerozlišila migranty, kteří z Řecka pokračovali přes Balkán k Maďarsku či Chorvatsku, kde znovu překročili hranice.

„Zdá se, že práce Frontexu se statistikami není příliš dobrá. Je to fatální chyba i v tom smyslu, jak tato čísla působí na veřejné mínění. Skutečné číslo je pravděpodobně o třetinu až polovinu menší, než Frontex hlásil,“ uvedla ve vysílání ČT24 ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

Podle bilance, kterou agentura zveřejnila v úterý, za devět měsíců letošního roku do Unie zamířilo celkem 710 tisíc běženců, v září šlo o 170 tisíc uprchlíků. Dominantní skupinou byli podle agentury občané Sýrie, nejvíc z nich využilo cestu přes řecké ostrovy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Země EU podle Komise zatím příliš nepřispěly na pomoc pro uprchlíky

Evropskou komisi znepokojuje, že státy unijní osmadvacítky jen velmi chabě plní své zářijové sliby výrazně zvýšit financování programů na pomoc a podporu uprchlíkům v krizových oblastech. Den před unijním summitem to řekl první místopředseda komise Frans Timmermans. Unijní státy také prý zatím příliš nevyslyšely volání agentury Frontex, která žádá poskytnutí odborníků, například pro registraci a identifikaci migrantů.

Slovensko vyšle do Maďarska 50 policistů k ochraně hranic EU

Na hranici Maďarska a Srbska vyšle Slovensko 50 policistů, oznámil to premiér Robert Fico. S vysláním policistů počítá slovenské ministerstvo vnitra již v příštím týdnu. Předběžně by tam měli zůstat měsíc. „Výhodou tohoto kontingentu policistů ze Slovenska je, že většina z nich je schopna hovořit maďarsky,“ řekl Fico. Podle něj na misi byli vybráni policisté z těch regionů Slovenska, kde žije maďarská menšina.

Podle ministra vnitra Roberta Kaliňáka budou vybaveni vlastní výstrojí včetně zbraní a také 17 vozidly a zařízeními pro noční vidění. Sloužit mají ve společných hlídkách s maďarskými nebo i českými kolegy.

„Když se takto skloubí síly České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska, tak to bude významný příspěvek k ochraně vnější schengenské hranice na úseku Srbska a Maďarska. Je to něco, co evropská legislativa přepokládá, ale málokdy se vyskytne spolupráce na takovéto úrovni,“ uvedl Fico. Slovensko na rozdíl od Česka podle Fica zatím nepočítá s vysláním vojáků do Maďarska.

Fico: Slovensko je na dobrovolném principu ochotno pomoci migrantům

Slovensko je podle Fica připravené na dobrovolném principu pomoci uprchlíkům. „Když se najde někdo, kdo je připraven respektovat hodnoty, pravidla hry v této zemi a chce sám dobrovolně si najít práci a být zde, nemáme s tím žádný problém,“ uvedl.  Dodal, že Slovensko je pro uprchlíky jen tranzitní zemí, ve které neplánují dlouhodobě pobývat.

S rozdělováním uprchlíků do jednotlivých států na základě kvót nadále nesouhlasí a ustoupit nehodlá ani v avizovaných právních krocích. „Žaloba bude podána. Máme jiné nástroje, jak umět pomoci v migrační krizi, než iracionální kvóty, které v praxi nemohou fungovat,“ dodal Fico.

Fico: Těm, kteří u nás budou chtít být, pomůžeme (zdroj: ČT24)