Česko vysílá na maďarské hranice 25 vojáků a chystá výrazné posílení

Vyslání asi 25 vojáků a ženijní techniky do Maďarska, které žádá o pomoc s ochranou hranic, schválila vláda. Odcestují v polovině října. Kabinet navíc chystá výrazné posílení mise. Podle ministra vnitra Milana Chovance by mohlo na vnější schengenské hranice odjet přes sto českých vojáků a policistů.

Čeští vojáci by měli podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) v Maďarsku působit od 15. října do 15. prosince. Do země armáda vyšle pět těžkých nákladních automobilů pro přepravu materiálu s posádkou, vrtací soupravu s obsluhou pro stavbu sloupů hraničního plotu a deset polních kuchyní, každá z nich může připravit jídlo pro 60 lidí. Vojenští kuchaři do Maďarska nepojedou. Náklady zaplatí ministerstvo obrany.

Stále více politiků EU mluví o nutnosti střežit vnější hranici Schengenu. Všichni ale cudně mlčí o tom jak. Nebudeme čekat a Maďarům pomůžeme.
Martin Stropnický
ministr obrany (ANO)

O pomoci Maďarsku bude na čtvrtečním zasedání ministrů vnitra zemí EU v Lucemburku jednat ministr obrany i vnitra. „Je to první fáze, uvidíme, co bude dál. Ve čtvrtek budu jednat v Bruselu s novým ministrem obrany Maďarska. Je tam možný i určitý další vývoj,“ naznačil Stropnický. Česko by podle něj mělo vyslat do Maďarska i další posily. Podle Chovance by na maďarské hranice do dvou týdnů mohlo odjet více než sto českých vojáků a policistů.

Není na co čekat. Veřejnost po nás chce, abychom jednali rychle, a pokud nás soused o něco požádá, tak to pokládám za pochopitelné.
Lubomír Zaorálek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) upřesnil, že by na lucemburské schůzce měly padnout technické informace, na základě kterých by „ministerstva vnitra a obrany mohla připravit příslušný materiál na jednání vlády“.

Chovanec má mandát povinné kvóty odmítnout

V souvislosti s rostoucím počtem migrantů se v Evropské unii znovu mluví i o zavedení povinných kvót. Česká vláda schválila mandát pro ministra vnitra a ten mu jasně říká, že má povinné kvóty odmítnout. „Doufám, že se ta věc projedná, státy budou moci říct svoje připomínky a pokud se bude hlasovat, budeme proti,“ uvedl Chovanec.

Česko i nadále zůstává mimo hlavní migrační proud. Během neděle zajistila policie jen čtyři běžence. Všichni byli palestinské národnosti. „Zatím devět desetin z těch, kteří prchají před válkou, nadále zůstává v uprchlických táborech v Iráku či v Sýrii nebo v okolních zemích – Turecku, Libanonu, Jordánsku (…) Měli bychom se snažit je tam udržet,“ upozornil v pořadu Hyde Park místopředseda výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Ivan Gabal (KDU-ČSL).

Buď vyřešíme situaci na Blízkém východě vojenskou stabilizací, nebo budeme muset přijímat uprchlíky. To je základní politické dilema, které dnes evropští politici musí řešit, a to na úrovni armád a obranných rozpočtů tak, aby byli připraveni i na variantu, že bychom pozemní operaci museli spustit.
Ivan Gabal