Amnesty International: Kurdské milice vysídlují obyvatele severní Sýrie a ničí jejich domy

Kurdské Lidové obranné jednotky (YPG) páchají na severu Sýrie válečné zločiny, tvrdí organizace Amnesty International (AI) v nové zprávě. Kurdové prý po dobytí měst ovládaných radikály vysídlují obyvatele a hromadně ničí jejich domy. Jednotky YPG to ale popírají. Kurdové pomáhají mezinárodní koalici v čele s USA, která útočí na pozice Islámského státu (IS) ze vzduchu.

Koaliční letecké údery spolu se zásobami zbraní a střeliva pomohly letos kurdským milicím připravit IS o velkou část severu Sýrie. AI ale tvrdí, že se Kurdové mstí těm obyvatelům provincií Hasaká a Rakká, kteří sympatizovali s džihádisty.

Ze stovek budov zůstalo stát čtrnáct

„Vyhnali nás z domovů a začali je vypalovat. Přivezli buldozery. Bourali dům po domu, až byla zničená celá vesnice,“ citovala organizace jednoho ze svědků z obce Huseinija. Z družicových snímků je podle AI patrné, že z 225 budov, které ve vesnici stály v červnu 2014, jich o rok později zbylo pouhých 14.

Někteří obyvatelé vesnic ležících na jih od města Suluk navíc zástupcům AI řekli, že je Kurdové obvinili z podpory IS a hrozili jim zastřelením, pokud své bydliště neopustí. Někteří lidé sice uznali, že v jejich vesnicích žilo pár stoupenců IS, většina ale džihádisty nepodporovala, upozornila AI.

Kurdové měli Syřanům vyhrožovat leteckými údery i upálením

Jednotky YPG prý obyvatelům hrozily mimo jiné leteckými údery. „Řekli nám, že musíme odejít, nebo ohlásí koalici, že jsme teroristé, a jejich letadla zasáhnou naše rodiny,“ sdělil AI jeden z místních Syřanů. Kurdští bojovníci údajně v jednom případě rozlili po domě benzin a hrozili, že lidi uvnitř upálí.

Podle Amnesty se YPG snaží své činy ospravedlnit tím, že jsou nutné pro ochranu civilistů a klíčové z vojenského hlediska. Podle Lamy Fakihové z AI ale Kurdové „v rámci boje proti IS pošlapali práva civilistů, kteří uvízli v autonomní správě“.

Kurdové
Zdroj: ČTK/ABACA

YPG je součástí nové aliance arabských a kurdských skupin, takzvaných demokratických sil v Sýrii, které oficiálně vznikly v pondělí. Kurdské síly se proslavily v nedávných bojích s IS o strategické město Kobani na hranici s Tureckem.