Trump: Cítím se mnohem lépe, když jsem ozbrojen

Lídr republikánských předvolebních průzkumů Donald Trump připustil, že občas nosí na svou ochranu zbraň. To nejspíš vyvolá kritiku ze strany těch, kdo se snaží prosadit zpřísnění zákonů o držení zbraní – zvlášť poté, co při nedávných střelbách na amerických školách zahynulo 11 lidí.

Na dotaz, proč před lety tajně získal povolení nosit zbraň, americký miliardář v rozhovoru pro pořad Face the Nation na CBS News uvedl: „Protože jsem se chtěl chránit.“ Když se ho moderátor zeptal, zda nosí zbraň, odvětil: „Někdy.“

Devět lidí zahynulo 1. října při střelbě na vyšší odborné škole v Roseburgu ve státě Oregon. Trump tento útok odsoudil. „Kdyby měl někdo v místnosti zbraň, dopadlo by to lépe,“ doplnil s tím, že on sám se „cítí jako ozbrojený mnohem lépe“.

Trump podle aktuálních průzkumů vede pořadí 15 republikánských kandidátů přibližně o deset procentních bodů před nejbližšími soupeři. Realitní magnát s nejhlasitější kampaní mezi všemi republikány si za své mnohdy velmi ostré výroky získal řadu kritiků v táborech republikánů i demokratů.

Kontroverzní realitní magnát bývá obviňován z populismu a z toho, že většinu svých slibů nedokáže splnit. Popularitu si získává ožehavými tématy – třeba ilegální migrací. Už počátkem měsíce uvedl, že nechce, aby USA umožnily pobyt syrským běžencům, protože existuje možnost, že může jít o přestrojenou velkou teroristickou armádu. „Viděli jste někdy takovou migraci?“ ptal se Trump na shromáždění s voliči. „Jsou to všechno muži a vypadají, že jsou velmi silní... Je tam tolik mužů, není tam tolik žen. A já si říkám: Proč nebojují, aby zachránili Sýrii? Proč migrují po celé Evropě?“