Zkáza Palmýry pokračuje: Islámský stát zničil starověký Vítězný oblouk

Radikálové z Islámského státu (IS) vyhodili v syrské Palmýře do povětří dva tisíce let starý antický vítězný oblouk. Podle agentury Reuters to oznámil šéf oddělení památek a muzeí v Damašku. Ředitelka UNESCO označila zničení oblouku za válečný zločin a vyzvala svět ke společnému boji proti IS. Radikálové už dříve v Palmýře zdemolovali dva chrámy.

O zničení památky informovala exilová Syrská observatoř pro lidská práva. „Vítězný oblouk byl zdemolován. IS ho zničil,“ sdělil agentuře AFP aktivista z Palmýry Mohammad Hassan al-Homsi. Zprávy později potvrdil syrský šéf památek Maamún Abdalkarím. Pokud zůstane Palmýra v rukou IS, je podle něj odsouzena k zániku.

Mezinárodní společenství musí najít způsob, jak zachránit Palmýru. Islámský stát ničí památky už z pomsty, ani ne z ideologických důvodů, protože vítězný oblouk nebyl náboženskou, ale civilní stavbou.
Maamún Abdalkarím
šéf oddělení památek a muzeí v Damašku

„Jednalo se o trojprůchodovou bránu, která dělila město na dvě části, protože stála uprostřed kolonády, jež procházela celým městem. V zásadě vytvářela dojem, že ať jdete z jedné, či z druhé strany, tak před vámi se má vždy nacházet centrum. V tom spočívala monumentalita této památky,“ prohlásil archeolog Pavel Titz.

Šéfka UNESCO Irina Bokovová označila zdemolování oblouku za válečný zločin. Apelovala přitom na mezinárodní společenství, aby společně postupovalo proti IS, který se snaží syrský lid připravit o identitu a historii.

Archeolog: Řádění IS v Palmýře asi jen tak neskončí (zdroj: ČT24)

IS dobyl Palmýru v květnu a celou archeologickou lokalitu pak údajně zaminoval. Na svědomí už mají podle všeho dvě významné památky – Belův a Baal-Šaminův chrám. Také Vítězný oblouk byl jedním z hlavních částečně dochovaných monumentů starořímského města.

Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím. Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur.

obrázek
Zdroj: ČT24

Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii. „Nejde jen o historii Středního východu, jsou zde kořeny celé globální kultury – Mezopotámie, Iráku, Sýrie,“ poznamenal historik Tom Holland.

Nejsem si vědom toho, že by tato památka mohla mít nějaký náboženský význam. Představuje typ takzvaného triumfálního oblouku – je tu symbolická hodnota pro obyvatele tehdejšího města. Jde především o kulturní přihlášení se ke středomořskému odkazu antického světa.
Pavel Titz
archeolog

V Sýrii už bylo zničeno asi 900 památek

Islamisté považují památky za symbol modlářství. Při svém postupu Irákem zdevastovali například mosulské muzeum, Hatru nebo starověké město Nimrúd.

Svaz ochrany syrských památek, který sídlí ve Francii, spočítal, že za syrského konfliktu bylo už na syrských nalezištích zničeno nebo poškozeno více než 900 památek. Podle odborníků pro boj s organizovaným zločinem mnoho artefaktů ukradených v Iráku a Sýrii putuje na asijské trhy, zejména do Číny a Japonska.

„Není pochyb o tom, že IS dělal, co mohl, aby památky z Palmýry zpeněžil ve svůj prospěch. Někteří kolegové hovoří o tom, že právě tyto destrukce mají zvýšit cenu artefaktů, které IS vrhnul na černý trh, s tím, že si dnes můžeme být jisti, že z Palmýry už těžko něco dalšího budeme moci získat,“ poznamenal Titz.