Znesvářené strany na Ukrajině začaly stahovat další zbraně

Proruští separatisté na východě Ukrajiny začali z fronty na Donbasu stahovat těžké zbraně s ráží menší než 100 milimetrů a totéž učinila i ukrajinská armáda. Již v únoru se znesvářené strany dohodly, že z bojové linie odstraní těžké zbraně kalibru nad 100 milimetrů. Stahování se prozatím týká Luhanské oblasti, sousední Doněcká přijde na řadu za dva týdny.

„Jako první budeme stahovat tanky. Počítáme s tím, že do večera zvládneme dva frontové úseky,“ uvedli separatisté v Luhansku.

Konflikt na Donbasu si od loňského dubna vyžádal už na 8000 životů. O stahování zbraní v pátek v Paříži jednali německá kancléřka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin a jeho kolegové z Francie a Ukrajiny Francois Hollande a Petro Porošenko. Od vyklizení fronty si slibují další uvolnění napětí na východě Ukrajiny, kde je situace již několik týdnů relativně stabilní.

Podle dohody o příměří musí být těžké zbraně odsunuty nejméně 15 kilometrů od fronty. Počínání separatistů a armády bude kontrolovat Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Veškerá výzbroj by měla být pryč do konce roku, termín se ale zřejmě splnit nepodaří. Ujednání se týká tanků a děl ráže do 100 milimetrů a minometů ráže do 120 milimetrů, které dosud zůstávaly na frontě.

Stahování těžkých zbraní potrvá několik týdnů, Porošenko v této souvislosti hovořil o 41 dnech. Odsun je rozdělen na dvě fáze – první potrvá 15 dní a druhá 24 dní. Porošenko tak očividně do svého časového odhadu započítal i dny vyhrazené na inspekce, o nichž mluvil jako o součásti dohody o odsunu.