OBSE spatřila u povstalců na Ukrajině další ruský systém

Mezinárodní pozorovatelé tvrdí, že na území kontrolovaném proruskými separatisty na východě Ukrajiny tento týden viděli další ruský zbraňový systém. Podle agentury Reuters může jít o důkaz trvající angažovanosti Moskvy na Ukrajině, přestože se v poslední době její pozornost obrátila na Sýrii.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která monitoruje dodržování příměří na východě Ukrajiny, oznámila, že její pozorovatelé poprvé spatřili mobilní zbraňový systém TOS-1 Buratino. Systém střílí rakety ráže 220 milimetrů s termobarickými hlavicemi, které rozšíří kolem cíle zápalnou kapalinu a zažehnou ji. Projektily dokážou při jediném úderu zničit celé bloky domů.

Tento zbraňový systém vyrábí pouze Rusko a před vypuknutím konfliktu v Donbasu ho nikdy neexportovalo na Ukrajinu, tvrdí společnost IHS Jane's a Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI), které monitorují prodej zbraní.

Systém TOS-1 Buranito
Zdroj: ČTK/TASS/Dmitry Rogulin

Ruské ministerstvo obrany zatím neodpovědělo na dotaz, odkud separatisté v Donbasu TOS-1 Buratino získali či kam byl tento zbraňový systém exportován. Rusko popírá, že by jeho armáda byla na Ukrajině jakkoli přítomna. Nicméně řada indicií nasvědčuje tomu, že proruským separatistům posílá na pomoc své zbraně i vojáky.

Podle Reuters je zjištění OBSE nepříjemné pro Kreml, který se začal méně vyjadřovat k Ukrajině a přesunul pozornost na Sýrii, kde zahájil nálety.

Zpráva se objevila krátce před jednáním ruského prezidenta Vladimira Putina v Paříži s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s prezidenty Francie Francoisem Hollandem a Ukrajiny Petrem Porošenkem. Podle Hollanda se na východě Ukrajiny vcelku dodržuje příměří a v sobotu ráno by mělo začít stahování lehčích zbraní z frontové linie - minské mírové dohody se ale do konce roku zřejmě splnit nepodaří.

Lídři mocností jednají o Sýrii a Ukrajině (zdroj: ČT24)

Na frontě panuje klid

Podle proruských separatistů i vlády v Kyjevě panuje na východoukrajinské frontě klid. Během 24 hodin není odnikud hlášena střelba. Pokud bude zastavení palby respektováno dva dny, chystají se armáda i vzbouřenci začít v sobotu plnit úterní dohodu o stažení zbraní ráže menší než 100 milimetrů z frontové linie.

Armádní analytik Dmytro Tymčuk dokonce napsal, že je na některých místech pozorováno částečné stahování výzbroje a techniky povstalců od bojové linie. Nicméně upozornil, že může jít jen o střídání jednotek nebo o součást přeskupování sil, a proto bude třeba pokračovat v monitorování. Někde prý výzbroj a technika neopustily patnáctikilometrovou zónu od fronty.

Podle mluvčího ukrajinské armády Andrije Lysenka by odsun zbraní měl začít na úseku fronty v Luhanské oblasti. Tanky, obrněné transportéry, minomety a další zbraně by měly být nejprve odvezeny do vzdálenosti 15 kilometrů od linie dotyku. Obě strany hlásí, že jsou k odsunu zbraní již připravené.

Karas k situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)