Putin před klíčovou schůzkou s Obamou: Vstup Ruska do syrské války není v plánu

Rusko se prozatím vojensky nezapojí do syrského konfliktu. V rozhovoru pro CBS to uvedl šéf Kremlu Vladimir Putin, který se v New Yorku setká se svým americkým protějškem Barackem Obamou. Na zasedání Valného shromáždění OSN by měli jednat kromě syrské války také o krizi na Ukrajině.

„Rusko se žádných operací na území Sýrie ani jiného státu nezúčastní. V současné době nic takového neplánujeme,“ konstatoval Putin v rozhovoru pro CBS. Rusko ale prý myslí na možnosti zlepšování spolupráce se svým spojencem – syrským prezidentem Bašárem Asadem.

Moskva tvrdí, že jejím hlavním cílem je boj proti Islámskému státu (IS). Proto se začalo mluvit o možné spolupráci Ruska s mezinárodní koalicí vedenou Spojenými státy, která na IS útočí v Sýrii a v Iráku. Šéf Kremlu v nejnovějším rozhovoru vyzval k vytvoření regionální koordinační struktury.

Rusko v současné době posiluje svou vojenskou přítomnost v Sýrii. Média informují o velkých dodávkách ruských zbraní Asadově armádě, včetně bojových letadel, a o budování ruských základen v Sýrii.

Zásah mezinárodní koalice v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Putin odsuzuje americkou podporu umírněných povstalců

Ruský prezident  přijíždí do New Yorku zdůraznit, že americká podpora syrských rebelů je podle Moskvy nelegální. „Dle mého názoru jsou dodávky zbraní nelegálním strukturám proti principům moderního mezinárodního práva a Chartě Spojených národů. My podporujeme jenom legální vlády,“ podotkl Putin.

Schůzce hlav obou států předcházelo podobné jednání na o něco nižší úrovni – o den dřív diskutovali ministři zahraničí Spojených států a Ruska – John Kerry a Sergej Lavrov. „Tohle je začátek opravdové snahy najít způsob zklidnění situace, ale taky způsob, jak posunout a zachovat jednotnou Sýrii – která bude mít udržitelný mír bez cizích vojáků na svém území,“ uvedl Kerry.

Američané si myslí, že jejich koalice nepotřebuje svolení Rady bezpečnosti, a to je z našeho pohledu porušení mezinárodního práva. Ale chuť pracovat společně existuje.
Sergej Lavrov

Na Moskvu vyvíjí tlak také NATO. „Apeluji na Rusko, aby hrálo konstruktivní, spolupracující roli v boji proti Islámskému státu. Podpora Asada není konstruktivním přispěním v hledání řešení,“ konstatoval šéf Aliance Jens Stoltenberg.

  • Putin s Obamou se tváří v tvář setkají po téměř roce, a to ve chvíli, kdy se vztahy mezi USA a Ruskem ocitly na nejnižším bodě od skončení studené války. Stalo se tak v důsledku krize na Ukrajině a sankcí přijatých Západem proti Rusku kvůli anexi Krymu a vojenské podpoře proruských separatistů v Donbasu.
Zasedání OSN ve znamení schůzky Putin-Obama (zdroj: ČT24)

Podle Moskvy se v říjnu sejdou „hlavní aktéři“ v syrském konfliktu, včetně Spojených států, Ruska, Saúdské Arábie, Íránu, Turecka a Egypta. „V Ženevě mají být vytvořeny čtyři pracovní skupiny a kontaktní skupina zahrnující hlavní aktéry se sejde, myslím, v říjnu po zasedání Valného shromáždění OSN,“ uvedl podle agentury RIA Novosti náměstek šéfa ruské diplomacie Michail Bogdanov.