Francie poprvé zaútočila na IS v Sýrii, Kerry měl jednat s Lavrovem o ruské účasti

Francie poprvé zaútočila na pozice organizace Islámský stát (IS) v Sýrii – zasažen byl výcvikový tábor IS. Vojáci země galského kohouta nálety provedli údajně na základě informací získaných monitorovacími lety nad Sýrií, které probíhaly v uplynulých dvou týdnech. V Sýrii začala být v nedávné době aktivní Moskva - americký ministr zahraničí John Kerry prý už jednal se šéfem ruské diplomacie o vojenské účasti Ruska v syrském konfliktu.

Letecké údery proti radikálům v Sýrii uskutečnila Francie podle oficiálního vyjádření „v koordinaci s partnery v regionu“. Akce potvrzuje odhodlání bojovat proti teroristické hrozbě, kterou IS představuje, uvedl v prohlášení úřad prezidenta Francoise Hollanda. „Tato teroristická organizace plánuje a připravuje útoky na Francii ze Sýrie, ze svých bašt. Takže jde o legitimní obranu,“ poznamenal francouzský premiér Manuel Valls.

Naše země potvrzuje svůj závazek bojovat proti teroristické hrozbě ztělesněné Islámským státem. Budeme útočit, kdykoli bude v sázce naše národní bezpečnost.
Elysejský palác

Hollande oznámil, že francouzské stroje zasáhly výcvikový tábor islamistů u Dajr az-Zauru na východě země. Zdůraznil při tom, že si nálet nevyžádal žádné civilní oběti. „Tábor byl kompletně zničen. Zasahovalo šest letounů, včetně pěti stíhaček Rafal,“ prohlásil prezident.

Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó není jasné, kolik dalších se do letecké akce zapojí. Francie totiž v oblasti Perského zálivu disponuje letadlovou lodí Charles de Gaulle, ze které můžou kdykoli vzlétnout další stroje.

Jakákoli vojenská síla, která se bude v následujících týdnech nebo měsících angažovat v Sýrii, bude tahat za kratší stranu provazu. Ta první aktivita – překvapivý a geniální krok byl na ruské straně. Francouzská odpověď je připojení se do vlaku, který byl rozjet ruskou stranou.
Jan Čuřík
arabista
Francois Hollande na pravidelné půlroční tiskové konferenci
Zdroj: Reuters/Philippe Wojazer

Francie se v rámci koalice vedené Spojenými státy dosud podílela pouze na leteckých úderech na pozice islamistů v Iráku v obavě, že útoky v Sýrii by mohly vylepšit pozici režimu prezidenta Bašára Asada. 

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius v sobotu otevřeně označil za nepřípustné, aby vůdce syrského režimu Bašár Asad hrál roli v budoucím politickém přechodu země. „Dovolte mi připomenout, že to nejsou jen zvěrstva páchaná Islámským státem, ale také Asadova krutost, před kterou prchá velká část Syřanů,“ podotkl Fabius.

Radikálové z Islámského státu obsadili rozsáhlá území v Sýrii a v Iráku. Francouzské letectvo po boku spojenců už bojuje proti islamistům v Iráku, ale v Sýrii se k úderům Spojených států a dalších zemí dosud nepřipojilo.

Množí informace o ruské aktivitě v Sýrii a nově i v Iráku

Nálety na pozice Islámského státu v Sýrii bez konzultace s Damaškem dlouhodobě kritizují Rusko i Írán. V posledních týdnech Moskva zintenzivnila dodávky zbraní, staví základny, testuje bezpilotní letouny a cvičí svou flotilu ve východním Středomoří.

Cíl má prý stejný jako mezinárodní koalice – tedy zničení teroristů. Ale jen pod podmínkou alespoň prozatím udržet Bašára Asada u moci. „Neexistuje žádná jiná cesta, jak syrskou krizi vyřešit, než upevnění existujících státních institucí a pomoc těmto institucím v boji s terorismem,“ konstatoval ruský prezident Vladimir Putin. 

Jak přesně s ním chce Moskva bojovat, bude šéf Kremlu svému americkému protějšku vysvětlovat už v pondělí. Státníci se sejdou v New Yorku na okraj Valného shromáždění OSN. Moskva se mezitím začíná zapojovat i v Iráku – Bagdád se dohodl s Ruskem, Íránem a Sýrií na spolupráci v oblasti bezpečnosti a na sdílení informací od tajných služeb. Cílem je zefektivnit boj proti IS.

Zprávy o založení společného postupu potvrdilo irácké vojenské velení. Ruský prezident Vladimir Putin pak v rozhovoru pro americké televize CBS a PBS řekl, že o plánech na jeho zřízení předem informoval USA a osobně také hlavy států Turecka, Jordánska a Saúdské Arábie.

Kerry už jednal s Lavrovem

Agentura Reuters v pondělí citovala vysokého představitele Spojených států, který uvedl, že mezi Ruskem a USA k jednání došlo, a to na úrovni ministrů zahraničí Sergeje Lavrova a Johna Kerryho. „Byla to velmi důkladná výměna názorů ohledně vojenských a politických důsledků zvýšené angažovanosti Ruska v Sýrii,“ řekl tento představitel.

Sergej Lavrov a John Kerry
Zdroj: AP/Nicholas Kamm

Lavrov podle agentury Interfax kritizoval Spojené státy za to, že pro akce proti Islámskému státu nepovažují za nutný souhlas Rady bezpečnosti OSN. „To zaručeně povede k porušení mezinárodního práva,“ prohlásil.

Ministři na setkání podle agentury DPA hovořili rovněž o situaci na Ukrajině. Lavrov prý Kerrymu představil ruské analýzy týkající se naplňování mírových dohod z Minsku.