Rekordních deset tisíc uprchlíků dorazilo do Chorvatska

Chorvatsko hlásí nový rekord v příchodu migrantů. Během pátku jich dorazilo do země přes deset tisíc. Z Chorvatska míří migranti do Rakouska a dál do Německa. Maďarsko-rakouskou hranici od pátku do sobotního rána překročilo kolem 13 tisíc běženců. V Berlíně povolaly úřady vojáky, aby s registrací příchozích pomohli.

Od poloviny září, kdy migranti začali do západní Evropy ze Srbska ve větší míře přecházet právě přes Chorvatsko, už do země dorazilo přes 65 tisíc lidí. Většina z těch, kteří přišli v pátek, se ocitla v záchytném zařízení Opatovac nedaleko srbských hranic, odkud je budou podle ministerstva autobusy odvážet ke třem hraničním přechodům s Maďarskem –Baranjsko Petrovo Selo, Terezino Polje a Botovo.

Situace na dálničním hraničním přechodu se Srbskem Bajakovo-Batrovci, který se po pěti dnech blokády z chorvatské a posléze i srbské strany v pátek vrátil k běžnému provozu, i v Tovarniku, kam v minulosti přijížděly vlaky s tisíci migranty ze Srbska, je nyní podle chorvatského ministerstva klidná.

Chorvatsko se omezováním dopravy snažilo Srbsko přimět, aby směrovalo migranty i do Maďarska a do Rumunska, a ulevilo tak Chorvatsku zaplavenému množstvím uprchlíků. V Evropské unii se ale tento krok nesetkal s velkým pochopením. Srbská média znovuotevření hraničních přechodů označila za „porážku Chorvatska“.

Budapešť: Žiletkový plot na hranici se Slovinskem byl jen „pokusný“

Maďarsko už oplotilo své hranice se Srbskem a Chorvatskem. Tamní ministerstvo vnitra oznámilo, že čtvrteční vztyčení plotu ze tří pásů žiletkového drátu na hranici se Slovinskem mělo jen „pokusný charakter“. Zábrana byla hned v pátek údajně opět odstraněna.

Maďarské úřady migranty z Chorvatska většinou sváží ve vlacích k hranicím s Rakouskem. Do příhraniční obce Nickelsdorf dorazilo podle policie spolkové země Burgenland jen během pátku 10,5 tisíce lidí. Od půlnoci do sobotního rána k nim pak přibyla ještě necelá čtvrtina z tohoto počtu.

Na uprchlickou vlnu se připravuje Černá Hora i Bosna a Hercegovina

Přípravy na možné otevření nové trasy postupu migrantů z Řecka do západní Evropy už zahájila Černá hora. „Vzhledem k nejnovějšímu vývoji na maďarských hranicích (s Chorvatskem) a na tlak, jemuž jsou vystaveny Makedonie a Srbsko, je možné, že určitý počet uprchlíků se rozhodne jít přes Černou Horu,“ sdělil nejmenovaný vládní zdroj agentuře AFP. „S ohledem na to, že každý den přichází na západní Balkán kolem 5000 migrantů, připravuje Černá Hora kapacity pro přijetí asi 2000 uprchlíků,“ dodal.

Pokud běženci skutečně využijí Černou Horu ke svému pochodu za lepším životem zejména v Německu a Švédsku, pak nejspíš budou pokračovat v cestě i přes území Bosny a Hercegoviny a dál přes Chorvatsko. Bosenský ministr zahraničí Igor Crnadak řekl, že jeho země nevylučuje, že migranty mířící do západní Evropy pustí přes své území. Sarajevo podle bosenského ministra zvažuje dvě možné trasy, které by mohli uprchlíci využít. První vede ze Srbska přes města Bijeljinu a Zvornik, druhá pak z Albánie přes Černou Horu.

Události: Rekordní uprchlická vlna v Chorvatsku (zdroj: ČT24)

V berlínském centru pomáhají vojáci

Nápor je výzvou i pro pořádkumilovné Německo, cíl většiny migrantů. Jedno berlínské centrum dostalo na pomoc s registrací žádostí o azyl patnáct vojáků čestné stráže. Vybrali schopné uživatele počítačů. „Je důležité, abychom žádosti zpracovali rychle. Je nutné poslat lidi zpátky do 14 dní, pokud jejich žádost zamítneme. Je potřeba, abychom měli dost ubytovacích kapacit,“ poznamenal berlínský senátor pro zdraví a sociální záležitosti Mario Czaja.

Ubytoven je nedostatek. Mnohde vznikají ze dne na den, v bývalých obchodních centrech. Noví obyvatelé jsou tak často zklamaní.

Denně přichází do Evropy celkem asi osm tisíc běženců. OSN zpomalení proudu uprchlíků neočekává, uvedl Dominik Bartsch z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).