Chorvatsko i Srbsko ukončily vzájemné blokády na hranicích

Chorvatsko i Srbsko ukončily vzájemné blokády na hranicích. Záhřeb konflikt začal v pondělí zákazem vjezdu srbských kamionů na své území, čímž chtěl přimět Srbsko, aby migranty vozilo nejen k hranicím Chorvatska, ale i Maďarska a Rumunska. Bělehrad ve středu zavedl odvetné opatření, na něž chorvatská vláda reagovala ve čtvrtek rozšířením zákazu na veškerá auta registrovaná v Srbsku.

Během pátku oznámila maďarská vláda, že plot proti migrantům na maďarsko-chorvatské hranici je téměř hotový. Mluvčí kabinetu Zoltán Kovács ve státním rozhlase ujišťoval, že Maďarsko nechce hranice uzavřít, nýbrž chránit, a že oficiální hraniční přechody zůstávají otevřené.

Vláda v Záhřebu uvedla, že ve čtvrtek do Chorvatska přišlo asi 8500 běženců. Od minulé středy, kdy uprchlíci začali volit cestu přes Chorvatsko, přešlo přes tuto zemi už 55 000 lidí. Situace se nemění ani na řecko-makedonské hranici, kterou každý den překračuje 3000 až 4000 běženců. Ti pak míří do Srbska.

Alespoň určitou úlevu do napjatých vztahů mezi Srbskem a Chorvatskem by mohla přinést zpráva o ukončení vzájemných blokád obou zemí na hranicích. Nejprve chorvatská vláda od 17:00 otevřela hraniční přechody Bajakovo a Tovarnik pro veškerou dopravu, tedy i pro srbská auta, včetně nákladních. Ve 21:00 pak stejný krok učinila ze své strany srbská vláda.

Chorvatsko se omezováním dopravy snažilo Srbsko přimět, aby směrovalo migranty i do Maďarska a do Rumunska, a ulevilo tak Chorvatsku zaplavenému množstvím uprchlíků. V Evropské unii se ale tento krok nesetkal s velkým pochopením a Evropská komise požádala Záhřeb o „rychlé vysvětlení“ okolností blokády.