Kvůli uprchlíkům míří ke kancléřce také „bratrský pohlavek“ z Bavorska

Po výtkách chorvatské prezidentky se ke kritikům vstřícného postoje kancléřky Angely Merkelové k uprchlíkům přidal i bavorský premiér Horst Seehofer. ;crop;Zástupce Křesťanskosociální unie (CSU), která úzce spolupracuje s kancléřčinou CDU, řekl, že Merkelová svými slovy v podstatě vyzvala běžence, aby se z Maďarska přesunuli do Německa. Samotné Bavorsko prý příliv imigrantů nezvládá.

Podle Seehofera udělala Merkelová zásadní chybu, když dala najevo, že uprchlíci ze Sýrie mají v Německu velkou šanci získat azyl, přestože hranice EU překročili v jiném státu. „Německo tak zastavilo platnost (evropských azylových) pravidel,“ řekl Seehofer na sjezdu své vládní Křesťanskosociální unie (CSU).

Většina běženců, kteří do Německa přicházejí, překračuje hranice země právě v Bavorsku a jejich rozdělování mezi ostatní spolkové země jde pomalu. Seehofer prohlásil, že největší spolková země tento stav nemůže dále snášet. „Není možné rozdělit práci tak, že jedni budou mluvit o morálce a lidskosti a druzí budou zodpovědní za všechnu práci a zajištění prostředků,“ řekl zjevně na adresu Angely Merkelové, která vede sesterskou stranu CDU.

Seehofer také obvinil německé celostátní politiky, že se v souvislosti s běženci snaží zalíbit lidem, aniž by odváděli skutečnou práci. Z Berlína podle něj zaznívají pouze „hřejivá slova“ a vysoce postavení politici si chodí prohlížet zařízení pro běžence a fotí se s nimi, ačkoli taková setkání nemají reálný přínos.

Bavorský premiér vyzval k solidaritě v Evropské unii při rozdělování uprchlíků, stejná solidarita ale podle něj musí být i mezi německými spolkovými zeměmi. „V současnosti odvádíme většinu práce za celou Evropu. To se musí změnit,“ prohlásil.

Horst Seehofer a Viktor Orbán
Zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

Seehofer a Orbán žádají návrat k dodržování pravidel

Společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem Seehofer vyzval EU k opětovnému dodržování dohodnutých pravidel. „Nyní jsme ve stavu, kdy neplatí žádná pravidla, kdy vše běží bez jakéhokoli systému a řádu, kdy každý den improvizujeme. Jedině díky masivnímu nasazení obcí, humanitárních organizací, obyvatel a policie se to daří zvládat,“ řekl Seehofer. „Proto se plně shodujeme na tom, že je třeba udělat vše pro to, aby se znovu vrátil nějaký řád,“ doplnil.

Orbánova vláda se podle Seehofera zasazuje o to, aby evropská imigrační a azylová pravidla platila a bavorský premiér apeloval na to, aby se k věci stejně postavily i ostatní evropské země.

Orbán, který čelil v zahraničí kritice kvůli stavbě plotu z ostnatého drátu na maďarsko-srbské hranici, dnes zdůraznil, že jeho vláda v tvrdém postoji vůči běžencům vytrvá. „Maďarsko má v současné chvíli za úkol zajišťovat vnější hranici EU a tuto funkci bude plnit. Pokud bychom z toho ustoupili, mohou se obnovit i hranice mezi Maďarskem a Rakouskem nebo mezi Rakouskem a Bavorskem,“ řekl.

Do Německa už letos přišlo přes půl milionu migrantů (zdroj: ČT24)