Burkina Faso: Jednání o konci puče krachují. Slova zřejmě ustoupí zbraním

Prezidentská garda, která minulý týden nechala v Burkina Fasu rozpustit státní instituce a pokusila se o převrat, umožnila vládním vojákům vstup do metropole. Velitelé posléze začali s pučisty vyjednávat o jejich kapitulaci. Rozhovory ale zatím nepokročily a jednotky věrné původní vládě se zřejmě chystají na síly pučistů zaútočit.

Ve vývoji v někdejší francouzské kolonii došlo v pondělí k dramatickému obratu, když armáda vyzvala pučisty ke složení zbraní a ohlásila tažení všech jednotek na hlavní město s cílem odzbrojit prezidentskou gardu, a to bez krveprolití. Vůdce pučistů, generál Gilbert Diendéré, pak oznámil, že předá moc sesazené hlavě státu.

Nyní ale řekl, že zůstane v čele junty do výsledků dnešního mimořádného summitu Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) v Nigérii. Pučisté ani nesplnili ultimátum, aby do dnešního poledne složili zbraně. Provládní síly se proto chystají k útoku na jejich základnu Naaba, která leží blízko metropole. Diendéré varoval, že se rebelové budou bránit.

Gilbert Diendéré, hlava povstání
Zdroj: Reuters

Dosavadní prezident Michel Kafando směl v noci na dnešek opustit palác, ve kterém byl hlídán pučisty, a nyní se nalézá v rezidenci francouzského velvyslance. Kafando již poskytl rozhlasový rozhovor a vyjádřil výhrady k dohodě o ukončení krize, která počítá s udělením amnestie pučistům a s povolení účasti stoupenců předchozího prezidenta Blaiseho Compaorého v příštích volbách.

V zajetí pučistů byl dodneška také předseda vlády Isaac Zida, kterého generál Diendéré nakonec podle místních policejních zdrojů nechal v průběhu dne propustit na svobodu.

Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová vyzvala, aby se všechny zúčastněné strany v Burkina Fasu vyvarovaly vojenské konfrontace a aby se pučisté vzdali.

Jednotky prezidentské gardy
Zdroj: Reuters
  • Spojené státy sice co nejdůrazněji odsoudily „puč“, avšak vyhnuly se výrazu „státní převrat“, který by měl právní důsledky v podobě okamžitého ukončení americké pomoci.

Puč provedla ve čtvrtek jednotka určená k ochraně prezidenta, která podporuje někdejšího prezidenta Compaorého. Den před tím zajala dosavadní hlavu státu Michela Kafandoa, předsedu vlády Isaaca Zidu a několik ministrů. Byli členy dočasného vedení, které stálo v čele země po loňských nepokojích a odstoupení Compaorého.

Krize v Burkina Fasu
Zdroj: Reuters

Při násilí, které puč provázelo, přišlo od čtvrtka o život deset lidí a přes sto osob bylo zraněno. Kafandova vláda připravila na 11. října parlamentní a prezidentské volby, avšak přijala také zákon, který z kandidatury vyloučil Compaorého a jeho příznivce. Chtěla také rozpustit Diendérého elitní jednotku. Pučisté řekli, že volby uspořádají později. Pokud se Kafando skutečně vrátí k moci, mohlo by to říjnový termín hlasování ještě zachránit.

„Převratu zbývají možná poslední hodiny.“