Tsipras je premiérem, může opět složit svou vládu

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos pověřil vůdce vítězné volební strany Syriza Alexise Tsiprase sestavením vlády. Její složení by mělo být podle řeckých médií známo v úterý nebo ve středu. Tsiprase ještě během pondělí čeká složení premiérské přísahy.

Syriza získala ve volbách 145 křesel v 300členném parlamentu, a je tak nucena uzavřít vládní koalici. Jejími partnery se opět stanou nacionalističtí Nezávislí Řekové, kteří dostali deset poslaneckých mandátů, a pomohou tak nejsilnější levicové straně v zemi získat nadpoloviční většinu.

„Řecký lid dal jasný mandát, abychom pokročili společně v hlubokých škrtech a reformách, abychom dostali zemi z krize,“ řekl Tsipras poté, co se dozvěděl takřka konečné výsledky voleb. Podle deníku Ta Nea se také před svými spolustraníky zmínil o roli, kterou bude hrát nová vláda, jež bude muset napravit chyby a „slabá místa“ z předchozího sedmiměsíčního vládnutí.

Bezprostředním cílem je plné obnovení stability ekonomiky a bankovního systému, ale také posílení pozic získaných při vyjednávání s mezinárodními věřiteli. První kritická bitva bude tak o smazání části dluhu. Na domácí frontě Tsipras slíbil boj proti korupci, aby byla obnovena důvěra obyvatel v řecký soudní systém.

Tsipras s řeckým prezidentem Pavlopulosem
Zdroj: ČTK/AP

Tsiprasovi v pondělí k vítězství poblahopřál ruský prezident Vladimir Putin, který v telegramu vyjádřil naději na „pokračování aktivní spolupráce“. Řecký premiér během svého prvního volebního období udržoval s Moskvou nadstandardní vztahy, Rusko několikrát navštívil a kritizoval protiruské sankce zavedené kvůli konfliktu na Ukrajině Evropskou unií. Ke gratulantům se připojila ústy svého mluvčího i německá vláda, podle které nyní bude Berlín s Aténami spolupracovat i na řešení uprchlické krize.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker konstatoval, že Tsiprasova vláda nyní bude mít mandát k prosazení reforem, k nimž se země kvůli dalším půjčkám zavázala v červenci. Šéf Evropské rady Donald Tusk vyjádřil naději, že výsledky voleb přinesou potřebnou politickou stabilitu.

Úděl vítězné Syrizy: Sliby lidem i závazky státům (zdroj: ČT24)