Pučisté v Burkině Faso propustili prezidenta

Elitní jednotka, která stojí za čtvrtečním pučem v Burkině Faso, splnila svůj čtvrteční slib a propustila na svobodu prezidenta Michela Kafandoa a několik ministrů. Premiér Isaac Zida zůstává pod dohledem v rezidenci. České ministerstvo zahraničí doporučuje cestovat do země jenom v nezbytných případech.

V metropoli Ouagadougou vojáci střelbou do vzduchu rozháněli demonstranty, kteří začali pálit pneumatiky a blokovat ulice na protest proti převratu. Pučisté jsou z elitní bezpečnostní jednotky, která podporuje někdejšího prezidenta Blaise Compaorého. K prezidentskému paláci poslali obrněné vozy, ve čtvrtek stříleli do účastníků protestu a zabili tři lidi. Do země zamířili prezidenti Senegalu Macky Sall a Beninu Yayi Boni, kteří chtějí situaci zklidnit.

Ve středu členové prezidentské stráže vtrhli na schůzku kabinetu a zajali Kafandoa a několik členů vlády. Ve čtvrtek pak ohlásili, že rozpouštějí dočasné státní instituce a že vedení státu zajistí nově ustavená národní rada pro demokracii. V jejím čele stanul velitel pučistů generál Gilbert Diendéré, který byl za Compaorého vlády náčelníkem generálního štábu armády.

Compaoré loni rezignoval pod tlakem nepokojů, které vyvolala jeho snaha zajistit si úřad na další funkční období. Hlavou této západoafrické země byl od roku 1987, kdy se k moci dostal během převratu. Násilnosti si před rokem vyžádaly desítky mrtvých. Dočasné vedení mělo připravit volby a stabilizovat zemi. Volby do parlamentu a na prezidenta byly vypsány na 11. říjen, byl ale také přijat zákon, který z nich Compaorého stoupence vyloučil. 

Premiér Zida zůstává pod dohledem v rezidenci. Za Compaorého vlády byl v elitní jednotce mužem číslo dva. Když se loni stal dočasným premiérem, jeho vztahy s Diendérého jednotkou se rychle zhoršily a někteří z velitelů požadovali jeho odvolání z funkce.

Pučisty kritizovalo mnoho zemí včetně USA a Francie. Poradkyně amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Susan Riceová pohrozila, že USA přehodnotí svou pomoc Burkině Faso. „Jsme hluboce zklamáni tím, že akce, která sleduje zájem jenom několika lidí, ohrožuje historickou příležitost, již měli občané Burkiny Faso - možnost zúčastnit se voleb a rozhodnout o budoucnosti své země,“ řekla Riceová.

České ministerstvo zahraničí oznámilo, že vývoj v západoafrické zemi lze těžko předvídat a nedá se vyloučit násilí. Doporučuje proto cestovat do země jenom v nezbytných případech. Kdo se bude muset do Burkiny Faso vydat, má se vyhýbat veřejným shromážděním a sledovat informace médií.