Povstalci ohlásili mír v Donbasu, Kyjev nesouhlasí

Na Ukrajině prakticky skončily bojové akce, konflikt „dospěl k ukončení aktivní fáze“. V Doněcku to prohlásil jeden ze separatistických vůdců Denis Pušilin. Kyjev podle něj stahuje jednotky z fronty, ale zdráhá se to oznámit, aby nepopudil bojovně naladěné nacionalisty. Podle ukrajinského velení ale bojová aktivita vzbouřenců naopak roste.

„Jsme fakticky svědky ukončení bojových operací, přímých střetů,“ řekl Pušilin na přednášce v Doněcku. „Vidíme, že Ukrajina demobilizuje a stahuje jednotky druhého sledu,“ dodal. Kyjev podle něj své kroky nerozhlašuje, protože se obává nesouhlasné reakce radikálně naladěných dobrovolnických praporů. Některé posty a celé obce na linii fronty ale podle Pušilina už ukrajinské ozbrojené síly vyklidily.

Zprávy z Kyjeva slova povstaleckého vůdce nepotvrzují

Mluvčí protipovstalecké operace Anatolij Lysenko novinářům řekl, že separatisté v noci útočili na armádní posty u obce Krymske v Luhanské oblasti, z ručních zbraní pálili povstalci na vojáky u vsí Rozsadky a Luhanske v Doněcké oblasti. V Doněcku, Horlivce a Avdijivce byl klid, těžké zbraně separatisté do bojů nenasadili, řekl Lysenko.

Kupředu podle ukrajinského ministerstva zahraničí nepokročila ani diplomatická jednání v Minsku. Diskuse o smlouvě, která by zaručila odsun těžkých zbraní z fronty, byla prozatím ukončena a obnovena bude koncem září. Do slepé uličky se dostalo jednání o správním uspořádání povstaleckých zón, obě strany se ale prý snaží nalézt kompromis.