Britští experti předpovídají rekordní vedra, Kaliforňanům dochází voda

Evropu sužovala v létě tropická vedra a sucho potrápilo nejen zemědělce. Rekordy padaly i v České republice. Do budoucna to navíc vypadá, že se hned tak nic nezmění – podle britského meteorologického úřadu by příští dva roky mohly být vůbec nejteplejší v historii. Už nyní je přitom na některých místech Kalifornie kritický nedostatek vody.

Velké změny v klimatickém systému způsobují podle vědců hlavně zvýšené emise skleníkových plynů. Britští vědci potvrdili, že v roce 2015 byla průměrná teplota na povrchu Země o 0,68 stupně Celsia nad průměrem období 1961 až 1990.

„Pokud nedojde k nějakému masivnímu sopečnému výbuchu, jeví se jako velmi pravděpodobné, že roky 2014, 2015 a 2016 budou patřit k nejteplejším rokům, které kdy byly zaznamenány,“ konstatoval profesor Rowan Sutton z University v Readingu. „Není to náhoda. Jsme svědky toho, jak se energie kumuluje v oceánech a zemské atmosféře, což způsobují skleníkové plyny,“ zdůraznil odborník.

Je více než padesátiprocentní pravděpodobnost, že další roky budou ještě teplejší než ty minulé. Spolu s oteplováním budou výkyvy zřejmě čím dál výraznější.
Jan Pavlík
meteorolog

Podle britských expertů ale možná Evropu čekají překvapivě chladnější léta než zbytek planety.

Vysychající jezero Oroville
Zdroj: ČTK/AP/Rich Pedroncelli

Očekává se, že k oteplení planety přispěje i jev El Nino v Pacifiku, který přináší lijáky do oblastí, kde je normálně sucho a naopak. Zhoršit by se tak mohla situace v Jižní Africe, východní Asii a na Filipínách, které trápí sucho, a Jižní Amerika se naopak musí připravit na možné záplavy.

Horizont: Kalifornie vysychá (zdroj: ČT24)

Voda došla. Spasí El Nino Kaliforňany?

Jev by ale mohl ukončit čtyřleté sucho, které ochromilo Kalifornii – řadě Američanů se úplně změnil život. V širším okolí městečka Okieville už vyschlo přes 1300 studní, víc než zbytku tohoto amerického státu. „Každého to znepokojuje. Každý to vnímá stejně. Když není voda, není voda,“ prohlásila místní obyvatelka Maria Marquezová.

Jediným řešením je kopat kvůli vodě hlouběji, na to ale zdejší lidé nemají peníze. „Na nás to dopadlo nejvíc – na lidi s nízkými příjmy, dělníky na farmách. Malá města, malé komunity. Velká města nebo farmáři tenhle problém nemají,“ podotkl mechanik Leo Arreguin. Lidé mají nárok na vodu z obecní nádrže, kterou doplňují úřady ale pouze každé pondělí. Lepším řešením by mohla být společná hluboká studna, ta by ovšem mohla stát v horizontu dvou let.