Orbán navrhuje poskytnout miliardy eur sousedům Sýrie - chce tak zastavit příliv uprchlíků

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhuje na vyřešení uprchlické krize poskytnout pomoc ve výši tří miliard eur (81 mld Kč) zemím sousedícím se Sýrií. Uvedl to v rozhovoru pro německý bulvární deník Bild. Rakouský kancléř Werner Faymann prakticky současně v jiném interview Orbána kritizoval – maďarské zacházení s uprchlíky přirovnal k nacistickým deportacím. V reakci na to si Budapešť předvolává velvyslance Rakouska.

„Máme plán, který předložím vůdcům Evropské unie při naší příští schůzce,“ řekl Orbán s tím, že tento plán počítá s „rozsáhlou finanční pomocí zemím sousedícím se Sýrií“, tedy Turecku, Libanonu a Jordánsku. Tyto země přijaly skoro čtyři miliony syrských uprchlíků před občanskou válkou. Zprvu uprchlíci zůstávali v těchto zemích, ale v posledních měsících čím dál více běženců vyráží na riskantní cestu do Evropy. 

„Migranti neprchají z válečné oblasti, ale přicházejí z uprchlických táborů (umístěných v sousedních zemích). Tam byli v bezpečí. Tito lidé tedy neprchají před nebezpečím, tomu už unikli a neměli by se ničeho bát,“ tvrdil Orbán. Uprchlíci podle něj neprchají do Evropy za bezpečím, ale za lepším životem, než jaký vedli v táboře: „Chtějí německý život, možná švédský.“ 

Z toho důvodu navrhuje poskytnout okolním zemím, ve kterých se nacházejí uprchlické tábory tři miliardy eur: „Pokud bude třeba více peněz, zvětšíme pomoc, dokud přítok uprchlíků nevyschne,“ prohlásil. Evropským politikům také vytkl, že si nedokáží představit rozměry uprchlické krize a nebezpečí v podobě podle něj nekonečného toku desítek milionů migrantů z Pákistánu, Bangladéše, Mali, Etiopie a Nigérie, který by prý znamenal prohru a zánik křesťanské Evropy. 

Migranti v Nickelsdorfu
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Orbána kritici obviňují z populismu, nesmlouvané rétoriky proti migrantům a nezvládnutí chaotické situace s přílivem uprchlíků, se kterým se Maďarsko potýká. 

Rakousko v pátek částečně uzavřelo dálnici spojující Vídeň s Maďarskem, protože se po této komunikaci vydaly desítky migrantů pěšky do rakouské metropole. Ve čtvrtek překročilo hranici do Rakouska asi 8000 běženců, od půlnoci jich bylo již 3600, oznámil v pátek ráno policejní mluvčí. Podle maďarského premiéra Viktora Orbána jeho země v uplynulých dnech čelila rebelii migrantů, kteří se odmítali registrovat.

Rakouský kancléř narážel na nacistické vlaky

„Orbán jedná nezodpovědně, když tvrdí, že všichni jsou ekonomičtí migranti,“ oponoval rakouský kancléř Faymann v týdeníku Der Spiegel a argumentoval, že mezi migranty jsou i uprchlíci před válkou, kteří mají právo na azyl. „Nacpat uprchlíky do vlaků v naději, že odjedou někam úplně jinam, probouzí vzpomínky na nejtemnější doby našeho kontinentu,“ dodal v narážce na nacistické vlaky do koncentračních táborů.

Migranti se tlačí do vlaku na nádraží v Budapešti
Zdroj: Laszlo Balogh/Reuters

Tato slova ovšem vyvolala v Maďarsku nelibost a Budapešť si na pondělí předvolala velvyslance Rakouska.  Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó řekl agentuře MTI, že Faymannova slova „nejsou hodna evropského lídra 21. století“.

Další milion Syřanů by mohl do konce roku přijít o domov

Další milion lidí bude v Sýrii do konce roku vyhnán ze svých domovů, pokud válka bude pokračovat stejně jako dosud. Tito lidé by se mohli přidat k proudu uprchlíků směřujících do Evropy, varoval Jakúb El Hillu, který přímo v Sýrii jako představitel OSN koordinuje humanitární pomoc.

Už letos musel své domovy opustit milion Syřanů kvůli eskalaci bojů. Válka už trvá pátým rokem a Hillu vybízel k větší mezinárodní podpoře pro chabě financované úsilí udržet v zemi co nejvíce jejích obyvatel. Předpověď tuhé zimy podle něj hrozí ještě většími problémy.

„Pokud se něco velkého nestane ohledně politického vyřešení konfliktu, lidský vlak, který se už rozjel ze Sýrie a okolí, pojede ještě po mnoho měsíců,“ řekl agentuře Reuters. „Evropa bude čelit uprchlické situaci podobné té, která vedla k vytvoření Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky v roce 1950,“ dodal v narážce na vlnu přesídlenců po druhé světové válce.

Lavrov potvrdil přítomnost ruských vojáků v Sýrii

V Sýrii dnes přistála dvě ruská letadla s nákladem humanitární pomoci. Uvedla to syrská státní agentura SANA. Ruské ministerstvo obrany mezitím podle agentury AP uvedlo, že Moskva do Sýrie vypravila vojenská nákladní letadla s veškerým materiálem nutným ke stavbě stanového tábora pro více než 1000 uprchlíků. Dvě ruská letadla s 80 tunami humanitární pomoci přistála na mezinárodním letišti v Latákíji na západě země, uvedla také SANA.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov také v sobotu potvrdil přítomnost ruských vojáků v Sýrii, kde prý Rusové učí Asadovy vojáky používat ruské zbraně. Zároveň vybídl ke koordinaci mezi ruskými a americkými vojáky, aby nedošlo k „nezamýšleným incidentům“, když v Sýrii působí ozbrojené síly obou velmocí. Ruské dodávky budou podle Lavrova pokračovat, aby syrské vládě pomohly v boji proti radikálnímu Islámskému státu.