Lavrov: Moskva pomáhá v boji s terorismem Sýrii, Iráku i dalším zemím

Rusko dodává armádě syrského prezidenta Bašára Asada lehké zbraně, kamiony a obrněné transportéry na účet zálohy 400 milionů dolarů (asi 9,6 miliardy Kč), kterou Sýrie v předstihu zaplatila za nedodané protiletecké rakety S-300. S odvoláním na své zdroje z řad vývozců zbraní to napsal ruský list Kommersant. Ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Moskva v rámci boje s terorismem pomáhá nejen Sýrii, ale dodává zbraně i do Iráku a do „dalších zemí“.

„V tuto chvíli se uskutečňuje, anebo už je skoro dokončena dodávka několika zásilek palných zbraní, granátometů, obrněných transportérů BTR-82A, vojenských kamionů Ural a další výzbroje nutné pro vedení místních bojových operací a přepravu syrských vojáků,“ napsal Kommersant, podle něhož jsou tyto dodávky zbraní v souladu s mezinárodním právem a se všemi právními náležitostmi.

Ruský vývozce Rosoboronexport tyto zprávy zatím oficiálně nekomentoval. Moskva je přesvědčena, že dodávkami zbraní pomáhá v boji proti terorismu, zatímco podle Washingtonu pomáhá režimu, který je sám za šíření terorismu odpovědný. Tyto rozpory podle listu nejspíše pohřbí záměr Moskvy připojit Asadova vojska ke koalici proti Islámskému státu (IS).

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenované americké zdroje ve středu napsala, že Moskva v poslední době do Sýrie vyslala dvě tankové výsadkové lodě, letoun a několik příslušníků námořní pěchoty. Mezitím ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že v Sýrii působí ruští vojenští experti, kteří pomáhají se zvládnutím dodávaných zbraní. Podle libanonských zdrojů se Rusové podílejí i na armádních operacích a jejich role je větší než pouhých poradců.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se ohledně podezření o nasazení ruských vojáků do bojů v Sýrii vyjádřil vyhýbavě. „Je zde zjevná hrozba, která pramení z ustavičných snah Islámského státu rozšiřovat oblast svého vlivu. Jediná síla, která tomu klade odpor, jsou syrské ozbrojené síly. Jiné organizované, bojeschopné síly tam prostě nejsou,“ řekl a dodal, že Rusko vidí jako svou povinnost poskytovat podporu režimu Bašára Asada v boji s touto hrozbou.

Sergej Lavrov
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Lavrov: V boji s terorismem pomáháme nejen Sýrii, ale také Iráku a dalším zemím

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov zopakoval, že přítomnost ruských vojáků v Sýrii souvisí s dodávkami ruských zbraní syrské armádě: „Jsou tam, aby pomohli Syřanům tu techniku si osvojit,“ zdůraznil. Připustil také, že zbraně dopravují ruská letadla, která přepravují také humanitární pomoc. Moskva přitom dříve ujišťovala, že letadla přepravují pouze humanitární náklady.

Povstání proti Asadovu režimu, které přerostlo v občanskou válku, začalo v březnu 2011. Od té doby si konflikt vyžádal přes 250 000 obětí a vyústil v současnou uprchlickou krizi. Ze země prchly čtyři miliony lidí a skoro osm milionů Syřanů je na útěku v Sýrii. Boje mezi povstalci a vládními jednotkami ale poněkud ustoupily do pozadí a na intenzitě nabývají zejména střety mezi jednotlivými frakcemi rebelů. V nich jsou úspěšní hlavně radikálové z hnutí Islámský stát (IS), kteří obsadili rozsáhlá území v Sýrii i v sousedním Iráku.

Lavrov podle Kommersantu také uvedl, že Rusko v boji s terorismem nepomáhá pouze Sýrii, ale dodává zbraně i do Iráku a „dalších zemí“. Chce tím zajistit, aby se neopakoval „libyjský scénář“ a další „smutné události“, které se v tomto regionu odehrály kvůli „posedlosti některých našich západních partnerů idejemi změny nepohodlných režimů“. 

„Dodáváme zbraně i do Iráku a dalších států oblasti, které jsou v první linii boje s teroristickou hrozbou. Vůči Iráku i vůči dalším zemím to činíme bez jakýchkoliv politických podmínek,“ zdůraznil Lavrov.

Karas: V Sýrii působí ruští vojenští experti (zdroj: ČT24)

Jako mylný úsudek odmítl Lavrov výhrady Američanů k podpoře Asadovi, což prý vede jen k posilování Islámského státu. „To je logika, která je naprosto vzhůru nohama… Je obrovská chyba, že koalice vedená Spojenými státy nepočítá s žádnou součinností se syrskou vládou,“ řekl.

Jak připomněl zpravodaj ČT Miroslav Karas, v syrském přístavu Tartús mají Rusové už od dob Sovětského svazu svou jedinou námořní základnu ve Středomoří a Damašek je pro Moskvu dlouhodobě strategický spojenec v této oblasti.

Americký ministr zahraničí John Kerry o údajných vojenských aktivitách Moskvy opakovaně telefonicky s Lavrovem hovořil. Zapojení Ruska do konfliktu v Sýrii by podle Washingtonu mohlo ještě více vyhrotit konflikt, vést k větší ztrátě nevinných životů, zvýšit množství uprchlíků a navíc by mohl hrozit střet s koalicí vedenou Spojenými státy.

„V konečném důsledku bychom uvítali konstruktivní zapojení Ruska do aktivit namířených proti IS, ale jasně říkáme, že by bylo od kohokoli včetně Ruska nehorázné poskytnout jakoukoli podporu Asadovu režimu,“ řekl mluvčí Bílého domu.

Podle izraelského ministra obrany Mošeho Jaalona Rusko poslalo do Sýrie vojenské poradce i přímo vojáky, jejichž cílem je připravit k používání leteckou základnu poblíž města Latákíja. Na ní by pak mohly být umístěny stíhačky a vrtulníky určené k leteckým úderům proti islamistům. „Chápeme to tak, že v této fázi jde jen o menší množství osob, které zahrnují poradce, bezpečnostní tým a tým, který má na starosti přípravu letadel a bojových vrtulníků,“ řekl Jaalon novinářům.

Západ cvičí Kurdy na boj proti islamistům

Západní země poskytují protiteroristický výcvik kurdským jednotkám, které v Sýrii bojují proti Islámskému státu. Potvrdil to Ciwan Ibrahim, velitel kurdských jednotek na severu Sýrie v oblasti Rojava. Výcvik prý absolvovalo již více než 450 členů jeho jednotek. Učili se například, jak se vypořádat s výbušninami ukrytými v automobilech nebo s nástražnými zařízeními v budovách. Výcvik se uskutečnil v průběhu posledních dvou měsíců, velitel nicméně odmítl upřesnit, jaké západní země se na něm podílely.