Zpráva o objevu zlatého nacistického vlaku byla zřejmě falešná

Nalezení ztraceného nacistického vlaku se zlatem a dalšími cennostmi, které před týdnem ohlásily polské úřady, se pomalu mění v informační blamáž. Zprávu nejdřív vypustil šéf polských památkářů, doteď ale nepředložil žádné konkrétní důkazy. Informace se navíc postupně ukazují jako nevěrohodné.

Spekulace o nalezení zlatého vlaku pod městem Walbrzych na jihozápadě země se objevily koncem srpna. Zmizet měl před 70 lety, když tehdejší město Vratislav dobývala Rudá armáda. Zprávu potvrdil šéf polských památkářů Piotr Żuchowski. Před kamerami tvrdil, že viděl jeho georadarové snímky. „Jsem přesvědčený na víc než 99 procent, že ten vlak existuje a že jsme ho lokalizovali,“ uvedl Żuchowski.

Jenže po týdnu bublina splaskla. Zpráv o zlatém vlaku jsou sice plná média, snímky ale nikdo neviděl a tvrzení úředníka ministerstva kultury se rozcházejí. „O tom vlaku nevíme absolutně nic kromě legend, spekulací a zbožných přání hledačů pokladů,“ konstatovala polská ministryně kultury Malgorzata Omilanowská.

Falešná zpráva o nacistickém pokladu v Polsku: reportáž ze září 2015 (zdroj: ČT24)

Právník Piotr Lewandowski tvrdí, že vypuštění takové zprávy bez ověření znamená pro polské úřady velkou ostudu. Na šéfa památkářů proto podal trestní oznámení. „Podle mě je to krajně nezodpovědné a neprofesionální chování. Očekával bych od osoby takové úrovně – jde o náměstka ministra – že pokud vyjde před novináře a před kamerami veřejně na 99 procent potvrzuje nalezení vlaku, tak poté předloží nějaké důkazy. Tady nic neexistuje,“ prohlásil právník.

Místní podnikatelé těží z přílivu turistů

Legenda o zlatém vlaku, ukrytém nacisty v roce 1945 někde v podzemí Dolního Slezska, ale žije dál. Komplex, vybudovaný za války, je tak obrovský, že existenci pokladu nikdo nemůže úplně vyvrátit, ale ani potvrdit. „Má to všechny součásti dobrého thrilleru – zlato, ukrytý vlak, nacisté,“ podotkl jeden ze zahraničních turistů. Díky zprávách o pokladu se ale daří místním podnikatelům – do regionu míří víc lidí.

V obrněném vlaku Němci v květnu 1945 z Vratislavi vyvezli zlato. Poklady měly dojet do Walbrzychu, ale nikdy se tak prý nestalo. Podle jedné z verzí souprava vjela do tunelu vykopaného mezi jednou walbrzyšskou čtvrtí a zámkem Ksionž, ležícím na severozápadním předměstí města. Kdyby se poklad na kolejích opravdu našel, stalo by se jeho oficiálním majitelem nejspíš polské ministerstvo státního pokladu. Nálezcům by ale odměnu mohli vyplácet i dědici původních majitelů cenností, pokud se je podaří vypátrat.