Na Ukrajině utichly zbraně

Na východoukrajinské frontové linii zavládl klid zbraní, aby mohl začít nový školní rok. Zástupci Kyjeva a separatistů se dohodli na ukončení bojů minulý týden v Minsku. Příměří je zatím dodržováno – od půlnoci do šesti ráno prý k žádnému útoku nedošlo, uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas. Boje v Donbasu si od loňského dubna vyžádaly více než 6800 životů.

Na Ukrajině formálně platí příměří uzavřené na základě únorových minských dohod. Dosud ale stále docházelo k přestřelkám a provokacím. Řada bodů navíc zůstává nesplněna – stále nedošlo k výměně zajatců a Ukrajinci nemají pod kontrolou hranici s Ruskem. Dojít by k tomu mělo do konce roku.

Dohoda platící od 1. září je spíše projevem aktuální dobré vůle na obou stranách, kterou narušují další věci. Například ode dneška v Luhanské (samozvané) republice začíná platit jako hlavní měna ruský rubl – je to signál, jak si vzbouřenci představují další vývoj.
Miroslav Karas
zpravodaj ČT

První den nového školního roku tak ve válkou sužovaném regionu proběhl v klidu. Média nicméně varují, že i po loňském zářijovém a letošním únorovém příměří obě strany v prvních hodinách a dnech klid zbraní rovněž dodržovaly. Později se ale boje znovu rozhořely naplno. Od loňského dubna, kdy válka začala, zahynulo v Donbasu přes 6800 lidí.

„Podle posledních informací, které máme k dispozici, tu ještě před půlnocí probíhaly boje. Obě strany se vzájemně obviňují, že příměří, které má platit už dost dlouhou dobu, bylo v desítkách případů narušeno,“ prohlásil Karas. Otázka je, jestli tomu tak bude i nadále. „Už mnohokrát jsme byli svědky toho, že se obě strany na papíře dohodly na příměří, po několika hodinách ale nebylo dodržováno,“ připomněl zpravodaj. 

Nové příměří má umožnit nástup dětí do škol po prázdninách, které na celé linii fronty doprovázelo ostřelování z těžkých zbraní. Kolem 500 donbaských škol uvítalo víc než 140 tisíc školáků.

Navzdory zklidnění vojenské situace politické napětí na východě země neklesá. Ukrajinská vláda v pondělí obvinila povstalce z přesunů vzbouřeneckých jednotek do Doněcku. Podle armádního analytika Dmytra Tymčuka formují vzbouřenci ve městě nové bojové prapory vyzbrojené granátomety a minomety. Nové taktické seskupení vojsk prý vzniká i u měst Telmanove a Novokaterynivka.

Povstalecký server Novorossija naopak obvinil ukrajinské velení, že na úterý připravuje v Donbasu sérii ozbrojených provokací. Kyjev prý zároveň připravuje propagandistickou kampaň, jejímž cílem je svalit odpovědnost za zmaření úterního klidu zbraní na separatisty.

Výbuch granátu před parlamentem má druhou oběť

Ukrajinský parlament v úterý zahájí v napjaté atmosféře podzimní schůzi. Poslanci už v prvním čtení posvětili návrh ústavní reformy o decentralizaci. Při protestech ale došlo k násilnostem – nacionalističtí radikálové vhodili bojový granát do davu policistů a zranili až 100 lidí. Dva příslušníci Národní gardy svým zraněním podlehli. Podezřelý z útoku už byl zatčen. Podle ministra vnitra Arsena Avakova jde o člena nacionalistické strany Svoboda a příslušníka dobrovolnické jednotky vládních sil Ihora Humeňuka.

Výbuch před parlamentem v Kyjevě zranil desítky lidí
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Co s Donbasem? Ukrajinská společnost je rozdělená

Incident Ukrajincům připomněl rozdílné názory na politické uspořádání donbaské krize. Zatímco proruské síly včetně separatistů považují reformu za nedostatečnou, západ Ukrajiny ji označuje za přílišný ústupek a zradu národních zájmů.

Situaci může zkomplikovat i skutečnost, že místní obyvatelé výrazně pocítí důsledky vládního úsporného programu – skokově se zvyšují ceny energií pro domácnosti a ceny alkoholu. Energie v závislosti na odběru zdraží až o pětinu, alkohol o třicet procent. Jako kompenzaci má parlament projednat zvýšení minimální mzdy a sociálních dávek.

Zdražování má přinést prostředky do poloprázdné státní pokladny a uspokojit požadavky zahraničních věřitelů, zejména Mezinárodního měnového fondu.