Turecko se poprvé zapojilo do koaličních náletů na islamisty v Sýrii

Turecko se v pátek večer poprvé zapojilo do koaličních náletů na cíle Islámského státu (IS) v Sýrii, které podle Ankary představují hrozbu i pro bezpečnost Turecka. Koalice vedená Spojenými státy od loňska bojuje proti džihádistům na severu Sýrie. Zatím k ní ale patřily jen arabské země. Turecko už 24. července zaútočilo na pozice IS v Sýrii, nikoli ale v rámci koaliční operace.

Turecko dalo v červenci Spojeným státům k dispozici pro operace proti IS hned několik svých vojenských základen a ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu tehdy uvedl, že i Turecko se do bojů brzy zapojí.

Na základnu na jihu Turecka dorazily 5. srpna americké stíhačky a bezpilotní letouny. Následně letadla vůbec poprvé podnikla nálety na pozice islamistů v severní Sýrii. Sýrie oznámila, že útoky na radikály na svém území podpoří, pokud budou s Damaškem koordinovány. Následné operace koaličních letadel pak Damašek toleroval, byť nebyl zapojen do rozhodování o nich.

Koncem července Turecko začalo také podnikat letecké útoky na pozice Strany kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku i v Turecku, kde je tato organizace zakázaná a považovaná za teroristickou. Podle PKK ale nálety narušily především boj Kurdů proti Islámskému státu.