IS bez klíčového hackera? USA údajně zabily vůdce Kyberchalífátu

Američané prý zneškodnili šéfa Kyberchalífátu, kybernetické jednotky Islámského státu (IS). Britského hackera ve službách džihádistů zabil v Sýrii bezpilotní letoun. V Británii strávil Junaid Hussain půl roku za mřížemi za krádež dat z elektronického adresáře expremiéra Tonyho Blaira.

Do úderu bylo pravděpodobně zapojeno americké ministerstvo obrany, sdělil agentuře Reuters zdroj z resortu. Podle CSO Online byl hacker zabit v úterý poblíž syrské bašty IS Rakká. Na dvou twitterových účtech, které jsou podle amerických zpravodajců blízké IS, se ale objevila informace, že hackerova manželka tvrdí, že je naživu.

Podle amerického experta na terorismus ale není možné tyto informace ověřit. „Mohlo by jít o snahu o podvod,“ konstatoval Seamus Hughes.

Jedenadvacetiletý Hussain pochází z britského Birminghamu, do Sýrie se odstěhoval někdy v uplynulých dvou letech. Americké a evropské zdroje už dříve Reuters řekly, že muž zřejmě vede hackerskou jednotku Kyberchalífát, která v lednu napadla twitterový účet Pentagonu.

Podle bezpečnostních expertů ale hackeři IS nejsou schopni větších útoků, jež by narušily počítačové sítě nebo poškodily důležitou infrastrukturu. „(Hussain) nepředstavoval vážnou hrozbu, spíš byl otravný,“ podotkl viceprezident firmy Cybersecurity CrowdStrike Adam Meyers. „Bylo to jeho zapojení do náboru a další podpora (IS), co z něj udělalo cíl,“ míní Meyers.

„Podařilo se mu několik husarských kousků, když zřejmě s kolegy hacknul několik vlivných médií – třeba Newsweek nebo francouzskou televizi TV5, ale i jednoho velitelství NATO. Nedostal se ale do databáze, pouze třeba na twitterové účty,“ poznamenal redaktor ČT Pavel Novotný.

V roce 2012 byl Hussain odsouzen na šest měsíců za krádež dat z elektronického adresáře poradce expremiéra Tonyho Blaira. V poslední době se stal předmětem značného zájmu USA. Zdroj Reuters ale popřel informaci britských médií, že se Hussain nacházel na třetím místě na seznamu cílů, které mají zneškodnit drony – džihádističtí velitelé jsou prý považováni za mnohem větší hrozbu.

Islámský stát jsou lidé počítačového věku, ani je nemusí moc lákat – přicházejí sami. Jeho propaganda je celá na počítači, fyzicky je hranice málo propustná. Potřebují své poselství šířit přes internet. Zhruba 46 tisíc twitterových účtů obhospodařují lidí napojení na IS. Pokud je někdo zablokuje, vytvoří se nový. A platí to i pro všechny ostatní sociální sítě.
Pavel Novotný
redaktor ČT

„Islámský stát chce nejen vojáky, ženy, děti a školky, ale chce i vlastní počítačové sítě, vlastní hackery a vlastní rozvědku s počítačovou ochranou. Není to jen útok, ale i obrana,“ dodal redaktor zahraniční redakce.

Poslední dobou jde už o druhý – údajně úspěšný – útok na důležitou osobu napojenou na IS. Minulý týden prý americký bezpilotní letoun zabil u Mosulu druhého nejvýše postaveného velitele IS Hadžího Mutaze, který měl vliv především na finance, média, operace a logistiku islamistů. Zastupoval také abú Bakra Bagdádího, samozvaného vůdce chalífátu, který islamisté vyhlásili na území Sýrie a Iráku loni v létě.

Islámský stát
Zdroj: ČT24

Kurdská ofenziva proti IS slaví úspěchy

Na severu Iráku vyhnali pešmergové radikály z deseti vesnic u Kirkúku. Jde o první významný posun frontové linie na severu Iráku za několik posledních měsíců. Do útoku se zapojilo na dva tisíce členů kurdských milic. Ze vzduchu je podporovaly stíhačky koalice pod vedením Spojených států.

Už loni v létě ovládli Kurdové po zhroucení obrany severu Iráku pod tlakem IS převážnou část strategického města Kirkúk. Ve městě žijí Arabové, Kurdové i iráčtí Turkmeni. Přestože sunnitští Arabové tvoří zhruba tři čtvrtiny obyvatel města, usilují Kurdové dlouhodobě o začlenění Kirkúku do autonomních oblastí pod svou správou. V okolí Kirkúku se nachází bohatá ropná pole.