Střelec z vlaku do Paříže je údajně islamista

O mladého muže marockého původu, který v pátek v rychlovlaku z Amsterdamu do Paříže zranil dva lidi, se už nějaký čas zajímá nejen francouzská, ale i belgická a španělská tajná služba. Podle všeho jde o islamistu, který se nedávno vrátil ze Sýrie, kde v občanské válce bojují mimo jiné muslimští extremisté. Útočníka odzbrojila dvojice Američanů, jejichž čin již ocenili i prezidenti USA Barack Obama a Francie Francois Hollande.

Belgický premiér Charles Michel označil incident za teroristický čin. „Policisté mají stopu, která vede do Španělska. Mělo by jít o člověka, který žil ve Španělsku v letech 2013 až 2014… Tamní tajné služby skutečně věděly o jeho napojení na islámské radikály,“ informoval zpravodaj ČT Petr Zavadil. Po jeho přestěhování předaly složku svým francouzským kolegům, kteří ale Maročana podle všeho nesledovali po celou dobu. Celou záležitost nyní prošetřuje protiteroristický útvar.

Podle policejního zdroje agentury AFP jde o pětadvacetiletého marockého občana Ajjúba Chazzaního, který patřil k radikálnímu islamistickému hnutí. Identifikován byl údajně díky otiskům prstů.

Američtí vojáci jsou za hrdiny

Američané, kteří útočníka přemohli, jsou vojáci. Jeden z nich se v červenci vrátil z Afghánistánu, druhý slouží na Azorech, uvedla agentura AP. Podle zpravodajství BBC je jeden příslušníkem národní gardy a druhý letectva.

Prezident vyjádřil hlubokou vděčnost za odvahu a rychlý úsudek několika cestujících včetně amerických vojáků, kteří obětavě útočníka přemohli… Je očividné, že jejich hrdinská akce zřejmě zabránila mnohem horší tragédii.
Bílý dům

Američané slyšeli, jak nabíjí zbraň

Útočník oblečený do džín a modrého trička, který nastoupil v Bruselu, byl vyzbrojený automatickou puškou, zřejmě typu Kalašnikov, pistolí a nožem. Cestující podle agentury AFP nejprve zaslechli výstřel a řinčení rozbitého skla. Američtí vojáci podle BBC pak zjistili, že někdo nabíjí zbraň na záchodě a vrhli se na něho, když vyšel ven. Když se útočník připravoval ke střelbě, jeden z nich křikl na toho druhého: „Spencere, na něj!“

Americký voják uběhl chodbičkou asi deset metrů a vrhl se na střelce, kterého chytil pod krkem. Mezitím druhý voják pachateli vyrval zbraň. Útočník ale ještě stačil vytáhnout nůž a prvního z Američanů několikrát pořezat na zátylku a skoro mu amputovat palec. Podle Pentagonu je ale mimo ohrožení života. K dvojici vojáků se připojil ještě třetí Američan – společně pachatele zbili až do bezvědomí.

Některý z účastníků incidentu údajně utrpěl střelné zranění, ale zatím není jasné, kdo to byl. Lehce zraněn byl také francouzský herec Jean-Hugues Anglade známý z filmu Brutální Nikita, který rozbil okenní sklo, aby spustil poplach.

Jsem jenom vysokoškolák a tohle je můj poslední rok ve škole. Je to můj první výlet do Evropy a my rovnou zneškodníme teroristu. Je to šílené.
Anthony Sadler

Muži, kteří se podíleli na zneškodnění střelce, dostali nejen medaili za statečnost, ale vděčná jim je i celá Francie. „Společně s francouzským prezidentem i předsedou vlády chceme vyjádřit vděčnost těmto dvěma Američanům. V této obtížné situaci byli nesmírně stateční a prokázali obrovskou odvahu. Bez jejich zásahu mohla být z události velmi vážná tragédie,“ uvedl tamní ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Podle agentury AFP hodlá úspěšné aktéry zásahu proti střelci osobně přijmout prezident Hollande v Elysejském paláci.

Vyšetřovatelé u vlaku, kde došlo ke střelbě
Zdroj: ČTK/AP

Také média shodně označují zásah Američanů za hrdinský čin. Podle deníku Le Monde zabránili většímu masakru ve vlaku, ve kterém jelo 554 cestujících. Incident se stal sedm měsíců po teroristickém útoku v Paříži, při kterém byla mimo jiné povražděna část redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo.