Putin přijel na Krym povzbudit turistiku, Kyjev protestuje

Injekcí uvadajícímu turistickému ruchu na anektovaném Krymu měla být návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina, který od loňské anexe přijel na poloostrov už potřetí. Šéf Kremlu v Jaltě vedl poradu o rozvoji turistiky, která na Krymu ve srovnání s obdobím před anexí zaznamenala znepokojivý propad. Kyjev Putinovu cestu na Krym odsoudil.

Porada řízená Putinem podle ruských médií přinesla řadu iniciativ. Prezident navrhl inventarizaci a prověrku všech krymských ubytovacích kapacit, dovolená na Krymu by podle něj měla být "komfortní, zajímavá a levná". Situaci by mohl zlepšit i Putinův návrh na zrušení vstupních víz pro turisty ze zemí skupiny BRICS, v níž je kromě Ruska také Brazílie, Indie, Čína a Jihoafrická republika.

Podle moskevských médií centrální ruské úřady lákají na Krym domácí turisty řadou výhod, zejména levnými letenkami. Na Krym už vedou linky z padesátky ruských měst. Příznivě jsou prý hodnoceni státní zaměstnanci, kteří na Krymu stráví aspoň část dovolené.

O Krym je v zahraničí malý zájem

Krym letos zatím navštívily asi dva miliony turistů, což je podle různých údajů třetina až polovina stavu z jeho „ukrajinské“ éry. Příjezd turistů z Ukrajiny prakticky ustal, malý je i zájem v zahraničí. I když statistiky vykazují vyšší počty ruských návštěvníků, ztráty se nahradit nedaří.

Nevyřešeným problémem je pro obyvatele Krymu i voda, které bylo na poloostrově vždy nedostatek. V poslední době podle ruských médií narůstají i problémy s její kvalitou. Situaci nezlepšuje ani chabá infrastruktura. Ukrajina totiž radikálně omezila provoz přes hranice a to odradilo domácí turisty. Rusové i cizinci se na Krym mohou dostat prakticky jen letecky nebo přes trajekt v Kerči.

Plánovaný most mezi Krymem a pevninským Ruskem
Zdroj: ČT24

Ulevit přetíženému trajektu a zkrátit fronty má most přes Kerčský průliv, který se teprve začíná stavět. Hotový by měl být až za tři roky. Krymské ministerstvo turistiky doufá, že návštěvníků z Ruska poté přijede víc. Orientovat se chce více i na hosty z Číny.

Putin na obsazený Krym poprvé přijel loni v květnu, aby se zúčastnil místních oslav 70. výročí vítězství sovětské armády nad nacistickým Německem. Poloostrov navštívil i loni v srpnu. Krym má všeobecně zanedbanou infrastrukturu, velké problémy jsou s vodou, a to trápí hlavně zemědělce. Lidé si stěžují taky na vzestup cen, které jim nevyrovnávají ani vyšší penze a platy.