Ferguson započal další vlnu protestů: Během pondělí desítky zatčených

Výjimečný stav, blokování rušné dálnice i desítky zadržených – americký Ferguson se po roce stává opět středobodem rasově motivovaných protestů. Demonstranti uspořádali dvoukilometrový pochod k místní soudní budově a vyhlásili pondělí „národním dnem občanské neposlušnosti“.

Situace se vyhrotila poté, co při nedělní připomínce roku od smrti Michaela Browna znovu zazněla střelba. Během protestu volali po postihu policistů, kteří si údajně za cíl svých agresivních akcí vybírají příslušníky národnostních menšin. Policie nejprve provedla zátah na rušné dálnici spojující Maryland na východě Spojených států s Utahem na západě. Demonstranti podle policie blokovali odpolední provoz.

Další zatýkání přišlo před soudní budovou, kam měli protestující namířeno. Mezi asi 60 osobami, které policie zadržela, byl i místní občanský aktivista Cornel West. Policie zasáhla přesto, že demonstrace byla pokojná. Protestující dav totiž blokoval vstup do justiční budovy.

Další pochody městem pokračovaly i v pondělí po desáté hodině večer místního času (dnešních 5:00 SELČ). Strhlo se několik potyček s policisty a muži zákona zadrželi dalších nejméně devět osob, napsal deník St. Louis Post-Dispatch. „Neovladatelný dav lidí hází na policejní důstojníky lahve se zmrzlou vodou,“ napsalo tehdy místní policejní velitelství na Twitteru. „Ti, kteří se budou chovat násilně, budou zadrženi,“ dodalo. Podle svědků policisté použili proti demonstrantům i pepřový sprej.

Pondělní nepokoje ve Fergusonu následovaly po demonstracích, které v noci na pondělí vyústily ve střelbu se dvěma zraněnými. Jeden ze zraněných, mladík jménem Tyrone Harris, byl údajně přítelem zastřeleného Michaela Browna. Jeho stav je podle lékařů kritický.

Harris podle policistů nebyl demonstrant, ale zločinec. Na strážce pořádku pálil z devítimilimetrového revolveru, který byl loni ukraden ve městě Cape Girardeau ve státě Missouri. Podporu zasahujícím policistům vyjádřil i guvernér státu Jay Nixon.

  • K incidentu došlo devátého srpna 2014 v americkém státě Missouri. Policista Darren Wilson na ulici zastřelil neozbrojeného osmnáctiletého Michaela Browna. Těsně předtím se měl zaplést do loupeže v obchodě, o tom ale policista Wilson neměl vědět.
  • Existovaly dvě základní verze, s nimiž strany při popisování události operovaly.  Obhájci rodiny Michaela Browna tvrdí, že chlapec byl zabit, když měl ruce nad hlavou. Policista ale trval na tom, že ho mladík napadl.
  • Pietní shromáždění za památku mrtvého Browna záhy přerostlo v nepokoje. Už o dva dny později docházelo k rabování, žhářství, ničení majetku i napadení policisty. Jedenáctého srpna začala FBI s vyšetřováním, Wilson byl postaven mimo službu. Celonárodní pieta se konala třináctého srpna.
  • Velká porota později rozhodla ve prospěch Wilsona – nenašla pro obvinění policisty dostatek důkazů. K dispozici měla svědectví více než šedesáti osob, výpovědi však byly často protichůdné.