Nejsou to vojáci, ale civilisté, diví se povstalci po pádu MH17

Rok od pádu malajsijského letounu na Ukrajině se objevilo nové video, které natočili separatisté u obce Hrabove hned po tragédii. Povstalci se diví, že nejde o stíhací letoun Suchoj, ale civilní letadlo. Cestujícím prohledávají osobní věci. Svět si mezitím připomíná oběti neštěstí. Ukrajinci uspořádali procesí k místu katastrofy, ceremonie se konaly také v Nizozemsku či Austrálii.

Povstalci na místě pádu MH17 (Zdroj: News Corp Australia; YouTube) (zdroj: ČT24)

Rok po katastrofě zveřejnila nové video australská mediální společnost News Corp Australia. Záběry natočili sami proruští povstalci bezprostředně po pádu letadla. Rebelové na nich procházejí místo neštěstí a zjevně jsou zmateni.

Z rozhovorů vyplývá, že se nejprve domnívají, že jde o trosky stíhačky Suchoj. Jeden z velitelů pak prohlásí, že Suchoj prý sestřelil boeing a povstalecké letadlo pak sestřelilo stíhačku. Nikdo ale nechápe, kde skončila. 

„Do pr… Je to civilní letadlo“

Někteří separatisté varují ostatní před natáčením, aby záběry později neunikly na internet. Prohledávají batohy cestujících a pátrají po dokumentech, které by jim prozradily, co jsou oběti zač. „Nějaká letuška, není to Ruska,“ konstatuje jeden z mužů.  

„Je to identifikační karta malajsijského letiště. Malajsijské aerolinie. Vyprší 26. července 2018,“ konstatuje povstalec. „Do pr… Je to civilní letadlo,“ podotýká jeden z velitelů. „Kdo pro ně otevřel koridor, aby se sem dostali?“ ptá se jiný povstalec. Dále se rebelové zmiňují, že našli první černou skříňku. 

Výňatek z konverzace mezi velitelem separatistů a povstalci 

Povstalec: Víte, kolik je tu těl?

Velitel: Říkají, že Suchoj (stíhací letoun) sestřelil civilní letadlo a naše sestřelilo bojový letoun.

Povstalec: Ale kde je Suchoj? Tady to je… to je civilní letadlo. Jen trosky.

(telefon zvoní)

Velitel: Haló, ano jsem na místě neštěstí. Co, spadlo ještě další letadlo? Rozumím, nepouštějte tam civilisty, budeme tam brzo. Je to nějaké civilní.

Povstalec: Odkud se ale vzalo… a spadlo? Kde je potom Suchoj? Je to matoucí. Nemám ponětí, kde je Suchoj, všude tu hoří, jsou tu trosky. Oranžová, černá skříňka, hledejte. Nenatáčejte tu.

Velitel: Nenatáčím obličeje, nikdy nenatáčím obličeje. 

Přepis rozhovorů čtěte ZDE.

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová prohlásila, že je záběry znechucena. „Je zarážející, že se nahrávka objevila právě nyní,“ konstatovala politička. „Jejich žal (pozůstalých) je neutěšitelný, když uvidí tyto záběry, tak to neunesou,“ poznamenala Bishopová. 

Pietní akce od Ukrajiny až po Austrálii

Většina z 298 cestujících letu MH17 byli Nizozemci. Stovky pozůstalých se v pátek shromáždily v konferenčním centru nedaleko Utrechtu. Při soukromé pietní ceremonii byla přečtena jména všech 298 obětí. Vzpomínkové akci byl přítomen premiér Mark Rutte. Státní vlajky byly na nizozemských vládních budovách spuštěny na půl žerdi.

Jana Reinišová, velvyslankyně ČR v Nizozemsku 

„Řada lidí měla někoho známého nebo znala někoho, kdo měl známého v tom letadle. Stále je to na společenské i politické úrovni živé téma. Na všech oficiálních vládních budovách v Nizozemsku jsou vlajky na půl žerdi. Lidé nosí slunečnice. I na amsterdamském letišti bylo zřízeno pietní místo, kam lidé mohou přijít uctít památku obětí.“

Na palubě letadla se nacházeli rovněž občané Austrálie, Malajsie, Belgie, Kanady, Indonésie, Německa, Nového Zélandu a Filipín. V Austrálii se konala ceremonie v parlamentu. Premiér Tony Abbott v Canbeře při odhalení pamětní desky 38 australským obětem odsoudil „barbarství“ činu.

Vzpomínkovou akci na východě Ukrajiny zorganizovali místní vůdci a proruští separatisté. V obci Hrabove se před začátkem tryzny sešli vesničané v kostele. Pieta zahrnuje odhalení pamětního kamene v polích, kde se letoun zřítil. V Doněcku lidé k uctění památky mrtvých vypustili do vzduchu 298 balónků. Vzpomínkových akcí se zúčastnil  i šéf doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko.

Viník zůstává neznámý, Porošenko obvinil Moskvu

Kyjev a Západ tvrdí, že letadlo nejspíše sestřelili proruští separatisté, nebo přímo ruští vojáci. Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil z odpovědnosti za tragédii nejvyšší ruské vedení. „Vysoce vyspělá zbraň, která sestřelila letadlo, se mohla do rukou teroristů dostat jedině z Ruska. To se nemohlo stát bez účasti, bez přímého rozkazu z nejvyššího politického vedení sousedního státu,“ prohlásil v anglicky proneseném projevu k výročí tragédie. Připomněl, že mezi oběťmi bylo i 80 dětí, a zopakoval přísahu, že viníci neuniknou trestu. Moskva a rebelové naopak připisují vinu ukrajinským ozbrojeným silám.  

Britská vláda žádá zřízení mezinárodního tribunálu, který by viníky potrestal. „Usilujeme o spravedlnost pro 298 nevinných lidí, kteří přišli o život,“ prohlásil šéf britské diplomacie Philip Hammond, jehož země je stálým členem Rady bezpečnosti OSN. „Všechny snahy podkopat tento proces zbavují oběti práva na spravedlnost a neměly by se tolerovat,“ dodal. Mezi oběťmi byla i desítka Britů.   

Návrh na zřízení tribunálu ale odmítá Rusko, které v Radě bezpečnosti OSN disponuje právem veta. Ruský prezident Vladimir Putin návrh ve čtvrtečním telefonátu nizozemskému premiérovi kritizoval jako „kontraproduktivní“ a „předčasný“, neboť ještě neskončilo vyšetřování, které by - jak zdůraznil - mělo být objektivní a nestranné.   

Zpráva nizozemských vyšetřovatelů má být zveřejněna v říjnu. Podle zdrojů CNN, které viděly její návrh, vedou důkazy k separatistům.