Republikán Huckabee přirovnal dohodu s Íránem k holocaustu

Washington - Republikánský kandidát na funkci amerického prezidenta Mike Huckabee ostře odsoudil dohodu Spojených států a dalších světových mocností s Íránem o omezení íránského jaderného programu výměnou za zrušení hospodářských sankcí. S očividnou narážkou na holocaust Huckabee prohlásil, že prezident Barack Obama touto dohodou vede Izraelce „ke dveřím (kremační) pece“, napsala agentura Reuters.

„Zahraniční politika tohoto prezidenta je nejnezodpovědnější v americké historii,“ řekl Huckabee v sobotním rozhovoru s konzervativním zpravodajským serverem Breitbart News Saturday. „Je nesmírně naivní, že důvěřuje Íráncům. Tímto jednáním vede Izraelce ke dveřím pece. Dohoda s Íránem je tou nejidiotštější věcí. Měli by ji odmítnout demokraté i republikáni v Kongresu i všichni Američané,“ neskrýval Huckabee své rozhořčení.

Kvůli použití odkazu na vyhlazovací koncentrační tábory, v nichž nacisté za druhé světové války zabili miliony Židů a dalších vězňů, vyzvala bývalého guvernéra Arkansasu k omluvě předsedkyně Demokratického národního výboru Debbie Wassermanová-Schultzová. „Jeho rétorika nemá v americké politice místo. Arogantní srovnávání s holocaustem je nepřijatelné. Mike Huckabee se musí omluvit židovské komunitě a americkému lidu za toto bezohledné prohlášení,“ nechala se slyšet Wassermanová-Schultzová.

Dohoda s Íránem jako jedno z hlavních témat předvolební kampaně

Nesouhlas s dohodou vyjádřilo i mnoho dalších amerických republikánů včetně ostatních kandidátů na křeslo budoucího prezidenta USA. Donald Trump, podle čerstvého průzkumu CNN aktuální jednička mezi uchazeči z řad Republikánské strany, se na adresu ujednání s Teheránem vyjádřil v tom smyslu, že se podle něho jedná „o děsnou dohodu, která je navíc určitě špatnou zprávou pro Izrael“.

Donald Trump: „Všichni víme, že Írán bude (ohledně dodržování dohody) podvádět“.

Senátor za Texas Ted Cruz
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Jeho stranický kolega, Ted Cruz, si ještě přisadil, když na demonstraci odpůrců dohody uvedl, že její podepsání znamená poslat fakticky miliony dolarů džihádistům, kteří „nás chtějí zabít“.

Jeden z hlavních architektů dohody, Obamův ministr zahraničních věcí John Kerry, se snažil minulý týden přesvědčit senátory, že při současné úrovni íránských znalostí jaderných technologií jsou sankce vůči režimu neúčinné a případné bombardování by problém nevyřešilo. „Promarnili bychom nejlepší příležitost pro řešení tohoto problému mírovým způsobem,“ varoval Kerry senátory před důsledky případného neschválení smlouvy Kongresem.

  • Dalším očekávaným zahraničně-politickým tématem v probíhající prezidentské kampani jsou americko-čínské vztahy, v jejichž případě jsou republikáni zastánci tvrdého přístupu vůči Pekingu. Příští americká administrativa by se tak měla vzrůstajícímu celosvětovému vlivu Číny postavit rázněji než dosud. Ostatně, jak tvrdí v nedávném článku renomovaný časopis Foreign Affairs, právě Čína může z uzavřeného smíru hodně profitovat, a to v tom směru, že se jí otevřou dveře k zintenzivnění strategického partnerství s Íránem s cílem oslabit americký vliv v oblasti.