Brusel pobouřil Orbánův plán: Žádné nové železné opony

Brusel – Brusel odmítá budování plotů a doporučuje zemím EU řešit ostrahu hranic jinak. „Teprve nedávno jsme zdi v Evropě strhli, neměli bychom je znovu budovat,“ konstatovala mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová s odkazem na někdejší železnou oponu mezi Východem a Západem. Reagovala tak na záměr Budapešti vybudovat na hranicích se Srbskem čtyři metry vysoký plot, aby zastavila příliv uprchlíků. Od začátku roku se jich do Maďarska přes hranice se Srbskem dostalo už 54 tisíc.

Maďarský premiér Viktor Orbán minulý týden prohlásil, že Maďarsko je připraveno kvůli neustále rostoucímu počtu běženců uzavřít hranice se Srbskem. Bělehrad podle něj neřeší problém s migranty, kteří putují přes Srbsko a snaží se přes Maďarsko dostat dál do západní Evropy.  

  • Maďarské ministerstvo vnitra představí v nejbližší době konkrétní projekt, jak vybudovat na 175 kilometrech hranice čtyři metry vysoký plot.  

Srbský premiér Aleksandar Vučić prohlásil, že je touto zprávou „překvapen a šokován“. „Zdi a ploty“ podle něj nejsou řešením současné migrační krize, kdy do Evropy míří tisíce uprchlíků zejména z Afriky a Blízkého východu. Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks pak označil maďarské rozhodnutí za „nerozumné“. 

Kvůli válce přišlo loni o domov denně přes 42 tisíc lidí.

Podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa není výstavba v rozporu s mezinárodními závazky či dohodami. Připomněl, že obdobné bariéry vybudovaly Řecko s Bulharskem na hranicích s Tureckem a že Španělsko má na severu Afriky kvůli migrantům oplocená města Ceuta a Melilla.   

Uprchlíci
Zdroj: ČT24/Reuters/Ognen Teofilovski

Mluvčí Evropské komise zdůraznila, že Brusel stavbu plotů neschvaluje, ochrana hranic je ale plně v pravomoci členských zemí. „Každé opatření ale musí být plně v souladu s evropským právem a mezinárodními závazky včetně respektu k lidským právům,“ poznamenala Bertaudová.     

V roce 2014 se vrátilo do vlasti jen 126 800 uprchlíků… nejméně za 31 let. 

Uprchlická krize v číslech 

Počet uprchlíků ve světě loni vzrostl na rekordních 59,5 milionu. Více než 50 procent uprchlíků jsou děti. Nejvíce běženců, kteří opustili domov kvůli konfliktům, již nepochází z Afghánistánu, ale ze Sýrie, oznámil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Vzhledem ke krizi v Sýrii, Iráku, Jemenu, Burundi i jinde ve světě neočekává vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres, že se situace letos zlepší. 

Počet žadatelů o azyl v Unii se podle Eurostatu za poslední rok téměř zdvojnásobil. Za první čtvrtletí letošního roku žádalo o mezinárodní ochranu v osmadvacítce celkem 185 tisíc lidí. Nejvíc jich pochází z Kosova, Sýrie a Afghánistánu. Nejčastěji se uprchlíci obraceli na úřady v Německu. V Česku o azyl žádá vůbec nejméně migrantů. Úřady evidují 355 žádostí za první tři letošní měsíce.