Polský jestřáb sestřelen. Sikorski opouští vedení Sejmu

Čtyři měsíce před parlamentními volbami vyměnila vládnoucí Občanská platforma tři ministry, ve funkci maršálka Sejmu skončil také někdejší ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Premiérka Ewa Kopaczová vysvětluje personální změny tím, že chce obnovit důvěru veřejnosti ve svou stranu. Její podpora v poslední době klesá a všichni odcházející politici byli aktéry takzvané odposlechové aféry.

Ve skandálu, který před rokem otevřel polský týdeník Wprost, vyšly najevo zákulisní intriky některých politiků Občanské platformy i to, že čelní představitelé země mezi sebou mluví vulgárně a zcela nediplomaticky; druhé zmíněné konstatování se týká právě Radoslawa Sikorského. Tehdejší hvězda evropské zahraniční politiky, která proslula jestřábím postojem k rusko-ukrajinskému konfliktu, na zveřejněné nahrávce ostře kritizovala polsko-americké vztahy.

Sikorski jejich důvěrnost označil za škodlivou, protože Polsku dávají falešný pocit bezpečí a Poláci tomuto pocitu naivně věří. Zároveň si prý Varšava nadstandardními vztahy s Washingtonem zbytečně znepřáteluje Německo a Rusko (více zde). O britském ministerském předsedovi Davidu Cameronovi hovořil jako o neschopném a o některých jeho krocích se vyjadřoval vysloveně vulgárně. Sikorski přitom dříve patřil mezi politiky, s nimiž Varšava spojovala naděje na posílení svého vlivu na mezinárodní scéně.

Zdůvodnění odchodu? Starosti o stranu

Už po zveřejnění nahrávek tehdejší premiér Donald Tusk část vlády přeobsadil, a Sikorski zamířil na pozici maršálka Sejmu (předsedy dolní komory polského parlamentu); nyní „kvůli starostem o Občanskou platformu“ opouští i čelo sněmovny. Současně s tím premiérka Kopaczová přistoupila i k přeobsazení vládních křesel.

Demisi podal ministr zdravotnictví Bartosz Arlukowicz, ministr sportu Andrzej Biernat a Wlodzimierz Karpiński, ministr státního pokladu, jehož resort má na starosti správu státního majetku. Odchází také několik ministerských náměstků a šéf poradců premiérky Jacek Rostowski, někdejší ministr financí. „Z odposlechové aféry není možné obviňovat Občanskou platformu. Nedopustím, aby se nahrávky staly předmětem hry během volební kampaně,“ citovala premiérku Kopaczovou televize TVN2.

V úterý akta z vyšetřování odposlechové aféry zveřejnil na svém facebookovém profilu jeden kontroverzní polský podnikatel. V souvislosti s tím zřejmě skončí také dosavadní generální prokurátor Andrzej Seremet.

Předvolební průzkum: Zvítězil by Kaczynski

Čtyři měsíce před volbami se Občanská platforma nenachází v nejlepší formě a političtí analytici shodně uvádějí, že je polská veřejnost jejím vládnutím unavena. Nasvědčuje tomu i dnes zveřejněný průzkum agentury TNS, podle kterého by Platforma ve volbách skončila druhá za největší opoziční stranou, národně-konzervativním Právem a spravedlností (PiS) expremiéra Jaroslawa Kaczyńského. PO by volilo 24 procent lidí, PiS 32 procent. Do parlamentu by se kromě těchto dvou stran dostalo už jen uskupení populisty a bývalého rockového hudebníka Pawla Kukize, který skončil na třetím místě v prvním kole nedávných prezidentských voleb.

Právě volba hlavy státu může pro vedení PO fungovat jako lakmusový papírek voličských nálad. Prezident Bronislaw Komorowski, který v minulosti patřil do řad PO, totiž navzdory očekávání neobhájil svůj prezidentský úřad v duelu s mladým kandidátem PiS Andrzejem Dudou. Již tehdy komentátoři uváděli, že tím voliči vyslali Kopaczové vzkaz před parlamentním hlasováním.