Před 50 lety vystoupil do vesmíru první Američan

Houston – Americká NASA slaví 50 let od prvního výstupu do vesmíru. Astronautem, který ho absolvoval, byl 3. června 1965 Ed White během mise GEMINI 4. Od té doby se staly výstupy, za které se označuje veškerá činnost astronautů mimo kosmickou loď, běžnou součástí pracovního režimu.

Úplné prvenství ale náleží sovětskému kosmonautovi Alexeji Lenovovi. Do volného kosmického prostoru vstoupil o několik měsíců dřív – 18. března.

Od přelomového momentu dělí svět pět dekád. Vesmírný program NASA si za tu dobu připsal řadu úspěchů, například ve vývoji raketoplánů. Raketoplán Discovery vynesl na oběžnou dráhu unikátní Hubbleův teleskop - vesmírný dalekohled, který letos oslavil už 25. narozeniny.

Vesmírné výstupy se staly běžnou součástí pracovního režimu kosmonautů. Popularitu si získaly hlavně díky televizním přenosům výstupů na Měsíc.

Další cíl: Mars

Expertům NASA ale dosavadní úspěchy zdaleka nestačí. „Udělali jsme velký pokrok, ale stále je toho hodně před námi. Těšíme se, až za pár desetiletí budeme dělat mise na Marsu,“ říká astronaut Michael Foreman.

Největším vesmírným projektem je nyní Mars One, který počítá s vybudováním prvních osad na rudé planetě. Dobrovolníci z celého světa soupeří o jednosměrnou vstupenku, která je k Marsu v roce 2024 vyšle. Místa jsou jen čtyři a cena vysoká - za současně dostupných technologií by člověk na Marsu zemřel za 68 dní.

50 let od prvního výstupu Američana do vesmíru (zdroj: ČT24)