Hubbleův teleskop slaví: Ve vesmíru stráví ještě pět let

Houston – Největší teleskop, který opustil Zemi, obíhá planetu již čtvrt století. Hubbleův vesmírný teleskop (Hubble Space Telescope) na oběžnou dráhu vynesl 24. dubna 1990 raketoplán Discovery. Díky dalekohledu mohli vědci potvrdit existenci temné hmoty a také upřesnit stáří vesmíru. Přístroj, který vyrobili vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a Evropské vesmírné agentury (ESA) a je pojmenován po americkém astronomovi Edwinu Hubbleovi, pracuje ve vesmíru dodnes.

Edwin Hubble proslul jako tvůrce klasifikačního diagramu galaxií. Téměř čtyřicet let po jeho smrti použil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) Hubbleovo jméno pro teleskop, který chtěl poslat na orbitu, aby pomohl astronomům s výzkumem vzdálených oblastí vesmíru. Když se dnes řekne Hubble, zdaleka již není jasné, že je řeč o Edwinovi – neméně pravděpodobné je, že se hovoří o HST.

Teleskop obíhá zhruba v 600 kilometrové výšce, tedy 170 kilometrů nad Mezinárodní vesmírnou stanicí. Vůči zemi se pohybuje rychlostí 8 km/s, oběh dokončí každých 96 minut. Za čtvrt století existence (pracuje ale až od roku 1994) pomohl prokázat existenci temné hmoty a energie, supermasivních černých děr, upřesnit stáří vesmíru na 13,5 miliardy let a objevit nejstarší galaxie zrozené necelou miliardu let po vzniku vesmíru. Snímky z HST také potvrdily existenci planetárních systémů u jiných hvězd či zachytily bombardování Jupiteru kometami.

Technické údaje HST

  • hmotnost v době vypuštění: 11 100 kg
  • délka: 13,2 m
  • maximální průměr teleskopu: 4,2 m
  • průměr hlavního zrcadla: 2,4 m
  • zdroj energie: dva solární panely o rozměrech 2,45 x 7,65 m, v době pohybu v zemském stínu šest nikl-hydrogenových baterií

Hubble také patří k nejznámějším umělcům světa. Například fotografie Orlí mlhoviny nazvaná Sloupy stvoření z roku 1995 zná snad každý – s nadsázkou jde o vesmírnou Monu Lisu. Fotografie z HST ale budou rozšiřovat lidské poznání již jen pět let. Tehdy skončí životnost dalekohledu. Na orbitě by ale v té době již měl být Hubbleův nástupce Vesmírný teleskop Jamese Webba.

Sloupy stvoření
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Hubbleův teleskop slaví 25. narozeniny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod