Saúdská Arábie: Írán nevládne v Jemenu, nálety nepřerušíme

Saná - Saúdská Arábie odmítla výzvy Íránu k ukončení náletů na pozice šíitských povstalců v Jemenu. Teherán by se neměl do tohoto konfliktu vměšovat, řekl v Rijádu saúdskoarabský ministr zahraničí Fajsal ibn Abdal Azíz Saúd. Koalice arabských sunnitských států zahájila vzdušné údery na pozice povstalců před více než dvěma týdny. Obětí jsou za dobu konfliktu stovky. Ze země zmítající se v chaosu mezitím za pomoci ostatních států odjíždějí cizinci. Ruská vojenská loď dnes evakuovala přes tři sta lidí, mezi nimi i Američany a Ukrajince. V zemi ještě stále zůstává i skupina českých občanů.

„Jak nás může Írán vyzývat k zastavení bojových operací v Jemenu. Přišli jsme do Jemenu pomoci legitimní vládě a Írán nevládne v Jemenu,“ řekl šéf saúdskoarabské diplomacie. Do Rijádu dnes přijel vyjádřit podporu nejvyšším představitelům království i francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

K ukončení náletů a příměří vyzval íránský prezident Rouhání tento týden v televizním projevu: „Ukončeme tu válku, uvažujme o příměří. Přiveďme Jemence k jednacímu stolu, kde rozhodnou o své budoucnosti. A přijměme tuto budoucnost.“ Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí potom hovořil o „saúdskoarabské agresi proti Jemenu a jeho nevinným občanům“. Je to podle něj „chyba, zločin a genocida, kterou mohou stíhat mezinárodní soudy“.

Írán je podezíraný z toho, že povstalce v Jemenu vojensky podporuje. Podle USA jsou důkazy evidentní. Saúdskou Arábii se proto Spojené státy rozhodly podpořit dodávkou zbraní. (Více ZDE). Vojenskou podporu povstalcům Teherán odmítá. Napětí mezi oběma státy však prohloubila mimo jiné sobotní informace, že místní milice v jihojemenském Adenu zadržely dva íránské důstojníky, údajně poradce šíitských ozbrojenců.

Počty obětí konfliktu stoupají každým dnem

Povstalci dnes dobyli strategicky důležité město Sarvá asi 120 kilometrů východně od Saná. Zřídili si tam kontrolní stanoviště, aby mohli pronikat dál do východní provincie Maríb, řekli agentuře DPA zástupci regionálních kmenů, které bojují proti rebelům. Při srážkách východně od Saná byli podle nich zabiti tři členové kmenových milicí a neznámý počet šíitských rebelů. Nejméně 15 povstalců zahynulo při náletu na vojenskou základnu na jihu země, při střetech v Adenu zemřelo dalších 12 osob, uvedla agentura AFP.

Hlavním cílem rebelů zůstává dobytí jihojemenského přístavu Aden, kde je podle pracovníků Červeného kříže a humanitárních organizací situace kritická a katastrofální. Zástupci humanitárních institucí ale považují za špatnou situaci i v dalších částech Jemenu: podle odhadu OSN si konflikt vyžádal více než 500 mrtvých a na humanitární pomoc jsou odkázány už desetitisíce lidí v 15 z celkových 19 jemenských provincií.

Ruská loď evakuovala z Jemenu i Američany a Ukrajince

Zatímco se v zemi stupňuje konflikt, cizinci odjíždějí. Ruská vojenská loď Priazovje evakuovala z pobřeží Jemenu 308 lidí z 19 států. Je mezi nimi 45 Rusů, 18 Američanů, 14 Ukrajinců či pět Britů. Oznámilo to v noci na dnešek ruské ministerstvo obrany. „Všichni evakuovaní občané jsou v bezpečí na palubě ruské lodi, která je přepraví do Džibuti,“ uvedl mluvčí ministerstva, generál Igor Konašenkov. Dodal, že Priazovje působí v Adenském zálivu kvůli potírání pirátů. Rusové evakuují své občany z Jemenu také letecky, v sobotu se ale dva letouny musely vrátit do Káhiry. Při předchozím nasazení u syrských břehů označovaly západní zdroje Priazovje za špionážní loď.

Cizinci odjíždějí z Jemenu do bezpečí už několik dní. Začátkem tohoto týdne se do evakuace zapojila například Indie, Čína, nebo Francie. Spojené státy přiznaly, že nemají dostatek prostředků v oblasti a požádaly svoje občany, aby využili všech dostupných lodí jiných zemí, aby přístav opustili. Na záchranu podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) čeká ještě zhruba 16 tisíc občanů cizích zemí, kteří v boji zmítaném Jemenu uvízli.

Tato organizace dnes uvedla, že se jí podařilo z Jemenu letecky evakuovat prvních 143 cizinců. Podle agentury AFP mezi nimi bylo i několik Evropanů – národnosti ale neuvedla. Maďarská agentura MTI s odvoláním na ministra zahraničí Pétera Szijjártóa oznámila, že mezi evakuovanými bylo 26 členů osmi maďarských rodin. Nyní jsou prý na cestě do súdánské metropole Chartúmu, odkud budou pokračovat do vlasti. 

V zemi je také skupina českých občanů. Ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že stále v Jemenu čekají na povolení k odletu. Jde prý o skupinu zhruba 40 lidí, včetně rodin či párů. Mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová v pátek uvedla, že odlet nebude dříve než v pondělí.