USA se angažují v Jemenu: Íránu pohrozily, Saúdskou Arábii vyzbrojí

Washington - Spojené státy podpoří jakoukoli blízkovýchodní zemi, která se bude cítit ohrožena Íránem. Řekl to šéf americké diplomacie John Kerry. Nepochybuje prý o tom, že Írán vyzbrojuje jemenské šíity. Spojené státy chtějí dodávkou zbraní podpořit Saúdskou Arábii, která se do bojů proti šíitům zapojuje. Proti povstalcům se postavila i jemenská odnož Al-Káidy. Na hlavu vůdce šíitů Húsího i jeho spojence, bývalého prezidenta Sáliha, vypsala odměnu 20 kilogramů zlata.

„Do Jemenu zjevně přicházejí zbrojní dodávky z Íránu. Každý týden tam přistává několik letadel. Írán si musí uvědomit, že USA nebudou přihlížet, pokud se někdo bude snažit destabilizovat tuto oblast nebo pokud se při bojích budou překračovat hranice jiných zemí,“ prohlásil americký ministr. Saúdské Arábii už Spojené státy přislíbily urychlené dodávky zbraní.

Že Írán dodává Hutíům, šíitským povstalcům, zbraně i finance a do Jemenu poslal své revoluční gardy, tvrdí i svržená jemenská vláda. „Řada Hutíů a jejich stoupenců prošla výcvikem v Íránu a řada příslušníků revolučních gard přijela bojovat do Jemenu,“ uvedl jemenský ministr zahraničí Rijád Jasín.

Írán přiznává pouze humanitární pomoc, ne vojenskou podporu. Ve středu ale přesunul dvě vojenské lodě do Adenského zálivu. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, s nímž Kerry jednal mnoho dní ve Švýcarsku o íránském jaderném programu, navrhl pro Jemen několikabodové řešení. Chce, aby se vyhlásilo příměří a aby bojující strany sestavily společnou vládu. Vyslovil se také proti pokračování koaličních náletů na šíitské pozice. Podle íránského tisku vede Saúdská Arábie v Jemenu americkou válku.

„Ukončeme tu válku, uvažujme o příměří. Přiveďme Jemence k jednacímu stolu, kde rozhodnou o své budoucnosti. A přijměme tuto budoucnost,“ řekl íránský prezident Rouhání v televizním projevu. Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí potom hovořil o „saúdskoarabské agresi proti Jemenu a jeho nevinným občanům“. Je to podle něj „chyba, zločin a genocida, kterou mohou stíhat mezinárodní soudy“. Saúdská Arábie prý konflikt nevyhraje.

O vstupu do koalice proti šíitům, které ze vzduchu bombardují letouny arabské koalice pod vedením Saúdské Arábie, uvažuje také muslimský a převážně sunnitský Pákistán. Írán ho ale od intervence odrazuje. „Musíme společně pracovat na ukončení krize v Jemenu. Lidé by tam neměli trpět při plošném bombardování. Musíme najít politické řešení,“ uvedl íránský ministr zahraničí Zaríf.

Jemenští šíité loni v září obsadili Saná a postupovali pak dále na jih. Do konfliktu se koncem března vložila arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. Tam našla útočiště jemenská vláda i prezident Hádí. Od 26. března, kdy začaly spojenecké nálety na šíity, má konflikt na 540 mrtvých a skoro 2000 raněných. Na 100 tisíc Jemenců kvůli němu opustilo domovy. Šíitští povstalci jihojemenský přístav Aden dále ostřelují z raketometů a probíjejí se k centru.

Humanitární pomoc se pomalu dostává do země

V Jemenu, zejména na jihu v Adenu, se rychle zhoršuje humanitární situace. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) má problémy dopravit na místo připravené humanitární zásilky. Po mnohadenním úsilí se ale včera podařilo vyjednat dodávku 16 tun pomoci metropoli Saná, dalších 32 tun by mělo dorazit dnes. V adenském přístavu také zakotvila loď s 2,5 tuny léků a zdravotnického materiálu, které poskytla organizace Lékaři bez hranic.

Nejhorší je podle MVČK situace v Adenu a jeho okolí, kde se bojuje už několik dní. Ve městě žije na 800 tisíc lidí, kteří nemají kam uprchnout. Na ulicích údajně zůstávají těla mrtvých a situace v nemocnicích je katastrofální. Jen včera si obléhání města šíity vyžádalo 22 mrtvých a přes 70 zraněných; podle posledních zpráv potom v zemi zahynulo při nočních náletech dalších 20 šíitských povstalců. Šíitským oddílům se také navzdory bombardování podařilo proniknout do provincie Šabva. Leží východně od Adenu a je domovem hlavně sunnitů. Šíité se tak dostávají blíž k ekonomicky významným místům - k přímořskému městu Balhaf, v němž je podnik na zkapalňování plynu a vývozní terminál.

Proti povstalcům v Jemenu se postavila Al-Káida (zdroj: ČT24)