Islámský stát chystá expanzi do Afghánistánu, varoval Ghaní

Washington – Islámský stát (IS) se připravuje na expanzi, varoval afghánský prezident v projevu v americkém Kongresu. Podle Ašrafa Ghaního už radikálové poslali předsunuté hlídky do jižních a západních oblastí Afghánistánu, aby tam „testovaly zranitelná místa“. Ghaní zároveň ocenil Spojené státy za pomoc jeho zemi.

Islamisté už zkoumají možnosti, jak proniknout do Afghánistánu, tvrdí afghánský prezident. Podle Ghaního představují IS a jeho spojenci „strašlivou hrozbu“ pro země západní a střední Asie.  

Ghaní už požádal amerického prezidenta o pomalejší tempo odchodu amerických vojáků z Afghánistánu. Ten žádosti vyhověl. Do konce roku tak v zemi zůstane skoro 10 tisíc Američanů. Rozhodnutí Washingtonu už kritizovalo islamistické hnutí Taliban. „Obamovo rozhodnutí ponechat vojáky v Afghánistánu je jeho odpovědí na mírový proces v zemi. Maří všechny možnosti (míru),“ řekl mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid agentuře AFP. 

  • Washington původně plánoval, že na konci roku zůstane v Afghánistánu zhruba 5000 příslušníků nebojové mise. Ghaní ale vyjádřil obavy ze sílícího vlivu IS a očekávané jarní ofenzivy Talibanu. O tom, kdy v příštím roce dojde k plánovanému snížení počtu amerických vojáků a na jakou úroveň, rozhodne Obama v průběhu letoška.  

Ghaní nastoupil do úřadu hlavy státu loni po Hamídovi Karzájovi, který nakonec působení Američanů ve své zemi kritizoval. Zájmy Afghánistánu prý nebyly na prvním místě. Američtí činitelé označili Karzájovo vyjádření za nevhodné vzhledem k úmrtí 2200 příslušníků amerických sil a miliardám dolarů, které USA během konfliktu v Afghánistánu vynaložily.   

Ašraf Ghaní s Johnem Kerrym
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Cliff Owen

Kongres účast amerických jednotek v nejdelší válce Spojených států silně kritizoval, stejně jako mrhání penězi v Afghánistánu a Karzáího rétoriku. Zprávu o zpomalení odsunu amerických sil z Afghánistánu přivítali republikánští i demokratičtí kongresmani.   

Nový afghánský prezident se v dnešním projevu v Kongresu snažil vztahy obou zemí napravit. Vyjádřil vděčnost své země a „hluboký dluh“ vůči Američanům padlým v Afghánistánu. A poděkoval i za dosavadní pomoc a podporu a slíbil součinnost při pokračující pomoci ze strany USA. 

Spojené státy pomohou financovat afghánské bezpečnostní síly nejméně do roku 2017, aby jejich početní stav vzrostl na požadovanou úroveň 352 tisíc lidí. Washington hodlá podle nejmenovaných vládních činitelů letos na podporu afghánských sil věnovat 4,1 miliardy dolarů (106 miliard korun), zatímco v příštím roce tato částka poklesne o 300 milionů. Tyto peníze by měly zajistit, aby mohl početní stav bezpečnostních složek vzrůst ze současných zhruba 330 tisíc na výše uvedené číslo.