V moři slz je i jeden šťastný příběh: Moderátorka zvolila jiný spoj

Zřícení letadla Airbus A320 společnosti Germanwings je velkou tragédií hlavně pro příbuzné a přátele obětí. Někteří zároveň jen se štěstím nenastoupili do letadla, které se v úterý zřítilo ve francouzských Alpách. Smrti tak unikla i moderátorka německé rozhlasové stanice Ann-Kristin Götzová, která na poslední chvíli zvolila jiný spoj. V jiných případech ale zůstal telefon bez odezvy…

Jednadvacetiletá moderátorka z rozhlasové stanice Radio Neandertal byla v Barceloně na prodloužený víkend, který tu trávila s přítelem. Do Düsseldorfu se chtěli vracet poledním spojem. Naštěstí pro ně ho ale vynechali, aby si pobyt prodloužili. „Nakonec jsme se rozhodli pro let ve večerních hodinách. To bylo naše štěstí,“ uvedla v deníku Bild. Po zbytek dne musela vyřizovat nespočet telefonátů od rodičů i přátel, kteří se obávali, že seděla v tragickém letu.

Haltern oplakává mrtvé studenty a učitele (zdroj: ČT24)

V jiných případech ale příbuzným zůstal telefon bez odezvy a zbyl jim jen smutek. Třeba v případě Martyna Matthewse, padesátiletého muže, který byl v Barceloně kvůli práci a letadlem mířil na další setkání v Německu. Tam už nedoletěl. Zůstala po něm žena a dvě dospělé děti. Neméně smutný je příběh Španělky z Manchesteru. Marina Bandres Lopez-Belio totiž cestovala i se svým sedmiměsíčním synem z rodinného pohřbu. Její muž s ní neletěl, čekal na ni v Manchesteru. „Je to strašná rána, nemám slov. Pochází z neobyčejné rodiny, která bude hodně trpět touto ztrátou,“ poznamenal starosta města Jaca Victor Barrio, odkud žena pocházela. Přitom Lopez-Belio by do Düsseldorfu sama neletěla, donutilo ji to, že do britského města žádný přímý spoj neletěl.

Aktualizovaný seznam obětí podle národností:

72 - Německo
35 - Španělsko
2 - Austrálie, Argentina, Írán, Irák, USA
1 - Velká Británie, Nizozemsko, Kolumbie, Mexiko, Japonsko, Dánsko, Belgie, Izrael 

Truchlí také rodina osmašedesátileté sestřičky Carol Friday a jejího devětadvacetiletého syna Greiga z Austrálie. V Evropě byli několik týdnů na dovolené, Greig tu měl následně nastoupit jako učitel angličtiny. Příbuzní jsou „ochromeni smutkem“ a žádají o soukromí. Australská ministryně zahraničí jejich vyjádření přečetla v tamním parlamentu. „Naše myšlenky a modlitby jsou v této nepředstavitelně těžké době s nimi,“ dodala ministryně Julie Bishop.

Zaměstnanci z firmy Delphi v Barceloně si připomněli dva své kolegy, kteří zahynuli v letadle
Zdroj: ČTK/EFE/Andreu Dalmau

Šestnáct školáků, kteří se nevrátili

Emoce zmítají i studenty a učiteli z Gymnázia Josepha Königa v západoněmeckém městě Haltern am See. Na palubě zříceného letu měli 16 studentů a dvě učitelky. Ti se vraceli z týdenního výměnného pobytu na partnerské škole v Llinars del Vallés nedaleko Barcelony. Žákům bylo kolem 16 let. Po zjištění smutné zprávy sice včera zrušili vyučování, odpoledne se ale někteří studenti začali vracet se svíčkami, aby společně zavzpomínali. „Je to nejtemnější den v dějinách našeho města,“ zhodnotil starosta města Bodo Klimpel.

„Nemohl jsem vůbec spát. Mohl jsem myslet jenom na to, jak se pokusím a najdu slova, kterými bych žákům při shromáždění vysvětlil, co se stalo jejich přátelům,“ sdělil ředitel školy Ulrich Wessel. Nejenom on, i studenti mnohdy strávili probdělou noc v otázkách, proč zrovna jejich blízcí, se kterými se teprve nedávno rozloučili, se už nevrátí. „Včera bylo u nás doma velmi ticho,“ řekl Peter Maschlanker, jehož dvě děti také navštěvují dotčené gymnázium. Dnes se stále nevyučuje, brány školy jsou ale studentům otevřené. Studenti si zítra v 10:53 památku obětí připomenou minutou ticha. 

Pláč a smutek u Gymnázia Josepha Königa
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA

Více k tématu

KDO JE MEZI OBĚŤMI? Mladí lidé i věhlasní umělci

PROFIL: Napětí u Germanwings

NÁZOR EXPERTA: Okolnosti naznačují problém s přetlakem kabiny

POHLED DO MINULOSTI: Tragické lety v Evropě

Ztráty v řadách kultury

Mezi oběťmi neštěstí jsou i slavné kulturní osobnosti. Jde o 54letého německého basbarytonistu Olega Bryjaka z düsseldorfské Deutsche Oper am Rhein, který v barcelonském divadle Gran Teatre del Liceu zpíval roli Albericha ve Wagnerově Siegfriedovi. Potvrdila to düsseldorfská opera, která byla Bryjakovou domovskou scénou od sezony 1996/1997. V minulosti Bryjak hostoval i na českých operních scénách - například v pražském Národním divadle nebo v Národním divadle Moravskoslezském. „V Olegu Bryjakovi jsme přišli o úžasného interpreta a úžasného člověka. Jsme šokováni,“ prohlásil šéf düsseldorfské opery Christoph Meyer. Divadlo Gran Teatre del Liceu pak na Twitteru uvedlo, že mezi oběťmi je i 33letá německá kontraaltistka Maria Radnerová s manželem a malým dítětem.

Oleg Bryjak a Maria Radnerová
Zdroj: ČT24/Twitter

Na palubě bylo dohromady 144 cestujících a šest členů posádky. Podle deníku Bild je mezi cestujícími 39 lidí s tureckým jménem. Letadlem cestoval i 40letý izraelský občan Eyal Baum. Izraelské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že muž žil v Barceloně a pracoval v Düsseldorfu. Dánská média s odvoláním na tamní ministerstvo zahraničí uvedla, že mezi mrtvými je nejméně jeden Dán, Mexiko hovoří o jednom svém občanovi a předpokládá se, že na palubě byl i nejméně jeden Belgičan, dva Argentinci a dva Kolumbijci. Podle francouzských médií by měla být identifikace obětí zahájena ve středu.

PODÍVEJTE SE: Animace letu 4U 9525 (zdroj: ČT24)