Islámský stát zadržel během pár dnů 220 křesťanů

Za poslední tři dny unesl Islámský stát (IS) na severovýchodě Sýrie asi 220 křesťanů. Původně se mluvilo jen o devadesáti. Muže odvedli islamisté do hor, ženy a děti drží ve vesnicích. Naposledy zajali radikálové 21 egyptských koptů. Video s jejich vraždou pak umístili na internet v rámci své propagandy. Radikálové také o víkendu vypálili knihovnu v iráckém Mosulu. Mezi jejími exponáty bylo osm tisíc vzácných svazků.

Podle syrských obhájců lidských práv IS v minulých třech dnech získal kontrolu nad dalšími křesťanskými vesnicemi provincie Hasaká. Z oblasti prchají civilisté - stovky jich už dorazily do měst Hasaká a Kámišlí. „IS nyní kontroluje deset křesťanských vesnic. Rukojmí, která zajali, IS odvezl na své území,“ sdělil Ramí Abdar Rahmán z organizace na ochranu lidských práv. 

IS zatím zajetí křesťanů nepřiznal. Na příslušníky náboženských menšin ale útočí také v Iráku, kde se zaměřuje na jezídy, a v Libyi, kde povraždil egyptské kopty. 

Břetislav Tureček, analytik

„Islámský stát nabízí křesťanům na území, které ovládl, celkem tři možnosti – buď konvertovat k islámu, nebo platit daň z hlavy, kterou historicky vždy platily náboženské menšiny na islámském území – pokud se ani jedné z těchto variant křesťané nepodrobí, tak mohou být zavražděni. Nebo jsou také bráni jednoduše jako zajatci pro případ výměny za bojovníky IS.“

Na pozice radikálů útočí v Iráku i v Sýrii letadla mezinárodní koalice. Při náletech v noci na dnešek přišlo u pohraničního iráckého Káimu o život podle zprávy z káimské nemocnice 17 členů IS. Téměř třicet jejich spolubojovníků utrpělo zranění. Další raněné pak IS přepravil k ošetření do Sýrie.

Tureček o perzekuci křesťanů (zdroj: ČT24)

Islamisté pálí knihy, kde mohou - i vzácné svazky

Podle svědků IS vypálil mosulskou knihovnu s cennými svazky i divadlo a zakázal používání kostela Panny Marie. Už v prosinci spálil rovněž obsah univerzitní knihovny v Mosulu. Islamisté pálí knihy také v provincii Anbár. Posle svědků tam organizace zničila na 100 tisíc svazků.
  
Irácká armáda připravuje ofenzivu proti IS, při níž chce Mosul dobýt zpět. Nejčastěji se hovoří o dubnu nebo květnu. K nasazení je připraveno 20 tisíc iráckých vojáků čerstvě vycvičených Američany. Město loni padlo kvůli nespolehlivým posádkám, které opustily své posty a nechaly za sebou množství zbraní a munice.

Francouzští poslanci čelí vlně kritiky - sešli se s Asadem
  
Francouzská vláda se nyní zabývá nejasnou misí skupiny čtyř poslanců, z nichž tři se ve středu v Damašku sešli se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Premiér Manuel Valls tuto iniciativu odsoudil. Hovořil o setkání „s řezníkem“ a označil to „za morální chybu“. Paříž s Damaškem přerušila diplomatické styky v roce 2012. Jednomu z členů mise socialistovi Gérardu Baptovi hrozí vyloučení ze strany.