45 mrtvých po útocích džihádistů v Libyi, parlament vyhlásil týdenní smutek

Tripolis - Při atentátech na východě Libye dnes přišlo o život alepoň 45 lidí, dalších 70 bylo zraněno. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AP. K útokům se už přihlásila místní odnož organizace Islámský stát (IS). Předseda libyjského parlamentu Akila Sálih Ísá ohlásil sedmidenní smutek za mrtvé. Podle Ísy se jedná o odvetu za útoky egyptského letectva na pozice IS. Egyptská vláda zahájila evakuaci svých občanů, kteří v Libyi pracují.

Podle prvních zpráv se jednalo o sebevražednou akci, při níž byly použity tři automobily. Dějištěm útoku je Al-Kubba ležící mezi městy Darná a Bajdá. Atentátníci zaútočili na benzinovou pumpu a policejní velitelství a radnici.

Spojené státy dnešní útoky odsoudily a vyzvaly libyjské politické strany, aby spolu jednaly a pokusily se vytvořit novou vládu. „Poslední teroristický útok podtrhuje nutnost, aby se všechny libyjské strany účastnily dialogu pod záštitou OSN vedeného Bernardinem Leónem, zvláštním vyslancem OSN pro Libyi, který má za cíl vytvořit vládu národní jednoty,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Jen Psakiová. „Ti, kteří se rozhodli rozhovorů neúčastnit, sami sebe vyřazují z diskusí, které jsou rozhodující pro boj s terorismem, ale i pro celkový mír, stabilitu a bezpečí v Libyi,“ dodala.

V pondělí na pozice Islámského státu (IS) zaútočila egyptská letadla, která Káhira vyslala jako odvetu za popravu 21 egyptských koptů. Podle Akila Sáliha Ísy byly dnešní atentáty zřejmě reakcí právě na egyptské bombardování pozic IS. „Domnívám se, že tato operace byla odvetou za to, co se stalo v Darně,“ řekl Ísa.
   
Odhaduje se, že Islámský stát v Libyi poskytuje výcvik až 800 lidem. Organizace tento týden pohrozila, že se Libye stane výchozím bodem pro útoky v jižní Evropě, kam Islámský stát vyšle své lidi na lodích společně s imigranty. Některé země proto začaly hovořit o možné intervenci, na což IS zareagoval hrozbou zejména vůči Itálii. IS je údajně odhodlán použít imigranty jako „psychologickou zbraň“ proti Evropě a vyvolat tak ve Středomoří chaos.
   
Itálie se už tak potýká se stovkami uprchlíků, kteří směřují ze severní Afriky k jejím břehům. Jen od minulého pátku musela pobřežní stráž na moři zachraňovat až 4 000 lidí, což překonává údaj za celý loňský únor.

Podle předběžných odhadů se v roce 2014 pokusilo mořskou cestou do Evropy dostat více než 200 tisíc lidí.