Drogové gangy v Marseille zpacifikoval až zásah policie

Marseille (Francie) - V jihofrancouzském Marseille ráno vypukla přestřelka mezi drogovými gangy, jíž učinil odpoledne přítrž až rozsáhlý policejní zásah s účastí stovky příslušníků bezpečnostních sil. Terčem střelby se po příjezdu stali i policisté, nikdo ale nebyl zraněn. Uvedla to francouzská média, podle nichž se střílelo i z kalašnikovů. Zásahové jednotky i úřady odmítly verzi, že by incident souvisel s terorismem.

Násilí vypuklo ráno na sídlišti Castellane, kde zaútočila desítka mladíků v černých oděvech s neprůstřelnými vestami a s kuklami na hlavě. Podle prvních poznatků vyšetřování se snažili obsadit překupní středisko drog konkurenčního gangu. Právě drogovou kriminalitou jsou některé části města nechvalně proslulé. 

Na přivolané policisty začal pálit z jednoho místního vysokého paneláku muž vybavený puškou s dalekohledem. Bezpečnostní síly oblast přestřelky uzavřely a evakuovaly děti z nedaleké školky.

Policie při zásahu prohledala několik bytů a podle ministerstva vnitra objevila skrýš zbraní, v níž bylo sedm kalašnikovů a několik kilogramů narkotik. Při operaci nebyl nikdo zadržen, ale vyšetřovatelé v prohledaných objektech zajistili stopy DNA. Odpoledne akce skončila.

Policejní zásah v Marseille
Zdroj: ČTK/AP/Claude Paris

Petr Zavadil, zpravodaj ČT:

„Střelby se podle očitých svědků účastnily dvě skupiny po pěti až deseti zamaskovaných lidech, což vede úřady k tomu, že šlo nejspíše o vyřizování účtů mezi dvěma drogovými gangy.“

Násilí gangů vypuklo v době, kdy je v Marseille na návštěvě premiér Manuel Valls se svým ministrem vnitra Bernardem Cazeneuvem. Podle webu týdeníku Le Point přijeli chválit dobré výsledky zajišťování bezpečnosti v Marseille. Marseille a přidružená oblast jsou domovem mnoha přistěhovalců z bývalých francouzských kolonií v severní Africe. Zejména sever města řadu let tíží vysoká nezaměstnanost a kriminalita. Tamní drogové gangy si údajně přijdou nelegálním obchodem až na 100 tisíc eur.

Střelba za bílého dne a vyřizování účtů přitom není v Marseille nic neobvyklého. Podle některých znalců by situaci pomohlo zejména více peněz pro školy. Většina obětí marseillských incidentů jsou totiž mladí lidé z chudých čtvrtí, které nalákala vidina snadného výdělku z prodeje drog. Policie také často řeší případy dětské prostituce.

Z vážnějších incidentů si média v minulosti všímala například smrti mladého chlapce, kterého zastřelila skupina agresorů na motorkách. Před dvěma lety pak psychicky labilní muž zastřelil kalašnikovem přímo na ulici tři lidi.

Zpravodaj ČT: Střelba mířila na místního policejního ředitele (zdroj: ČT24)