Psychicky nemocný muž střílel kalašnikovem na ulici – tři mrtví

Marseille – Psychicky narušený muž ozbrojený kalašnikovem zastřelil v jižní Francii tři lidi a čtvrtou osobu vážně zranil. Palbu zahájil přímo na ulici ve městě Istres asi 20 kilometrů od Marseille. Policisté na místě činu pachatele zadrželi.

Muž ve věku okolo dvaceti let má již dřívější záznamy v trestním rejstříku. Týkají se nelegálního držení zbraní.

Své oběti si útočník vybral náhodně. Zničehonic začal pálit do davu. „Podle všech informací měl tento muž u sebe zbraň vysokého kalibru, kalašnikov, a začal střílet do kolemjdoucích,“ popsal francouzský ministr vnitra Manuel Valls. „Je to velmi znepokujující. Opět se ukázalo, jak velkým problémem jsou zbraně, které mezi lidmi kolují,“ dodal.

V Marseille a jeho okolí dochází čím dál tím častěji ke střelbám spojeným zejména s drogovými zločiny. Do oblasti se totiž v posledních letech dostalo množství zbraní z Balkánu po skončení tamních válek v 90. letech minulého století.

Podle prvních informací neměla dnešní střelba žádný náboženský podtext. Vyvolala ale vzpomínky na krveprolití, ke kterému došlo loni v březnu v oblasti Toulouse. Mohamed Merah zde ve jménu teroristické sítě al-Káida během několika dní chladnokrevně zastřelil sedm lidí: tři vojáky, tři malé židovské děti a rabína.