Praha je vážným kandidátem na sídlo Galilea

Praha - Praha se řadí se k nejvážnějším kandidátům na sídlo agentury GSA, která bude v budoucnu řídit evropský satelitní systém Galileo. Po jednání s místopředsedou Evropské komise a komisařem pro dopravu Jacquesem Barrotem to dnes prohlásil místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

ČR se uchází o kandidaturu na trvalé sídlo GSA, která by měla být agenturou monitorovací a bezpečnostní, a dohlížet tak na celý systém Galileo. Vondra na brífinku po jednání přímo uvedl: „Praha je vážný kandidát na umístění agentury pro Galileo.“

Jacques Barrot doufá, že se společně podaří uzavřít veškeré smlouvy týkající se budování satelitního systému do konce tohoto roku. Kladl důraz především na aplikační fázi systémů Galilea, jeho nasazení a rozběhnutí v České republice: „Zdůrazňuji zejména aplikační fázi, tady velice spoléháme na Českou republiku, která má velké tradice, především historické, které mohou pomoci v rozvoji celého systému ve smyslu nasazení nejrůznějších aplikací.“

Vážný zájem o sídlo GSA projevilo například i Německo, Slovinsko a další země. Na půdě Evropského parlamentu se navíc objevily návrhy na zrušení GSA a převedení jejích pravomocí na Evropskou komisi. Návrh již schválil výbor pro průmysl, vědu a výzkum.  

V loňském roce se rozhodlo, že Galileo vytvoří Evropská kosmická agentura (ESA). Šlo o hlavní posun oproti dřívějším tahanicím, kdy se jednalo s komerčním konsorciem. „Je zapotřebí ještě vyřešit, jakým způsobem se může Evropská kosmická agentura dostat k penězům Evropské unie, protože EU bude celý rozpočet v hodnotě 3,4 miliardy euro financovat. Jakmile bude vyřešen problém financování, bude vše na dobré cestě,“ poznamenal Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře.

V případě hladkého průběhu dalších jednání by mohlo v létě dojít k podpisu přístupové dohody. „Ratifikace by mohla proběhnout na podzim. Ke konečnému datu tohoto roku, tedy k 31. prosinci, by se mohla ČR stát platným členem Evropské kosmické agentury,“ dodal Kolář.

Navigační systém Galileo má v plánu nahradit služby amerického vojenského systému GPS. Nejznámější službou Galilea budou navigační služby řidičům. Uvažuje se také o využití jeho družic při vybírání elektronického mýtného na silnicích.

Barrot během svého pobytu jednal také s premiérem Mirkem Topolánkem a ministrem dopravy Alešem Řebíčkem. Všichni se shodli na potřebě dobudovat základní transevropské dopravní tepny. Jako příklad uvedl Vondra železniční koridor sever-jih z Drážďan přes Prahu a České Budějovice do Lince nebo dálnici D3 ve stejném směru.

  • Navigační systém Galileo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/135/13407.jpg
  • Navigační systém Galileo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/135/13405.jpg