Nepálská policie zatkla přes 500 protičínských demonstrantů

Káthmándú - Nepálská policie dnes zatkla 505 exilových Tibeťanů demonstrujících před čínským velvyslanectvím v Káthmándú. Demonstrace byla největším protičínským protestem v Nepálu od březnového potlačení rozsáhlých nepokojů v Tibetu čínskými bezpečnostními složkami. Zadržení zatím nebyli z ničeho obviněni a policie čeká na pokyny od vlády, jak dále postupovat.

Tibeťané se začali shromažďovat před budovou velvyslanectví krátce po poledni místního času. Později se dav radikalizoval a někteří protestující se pokusili proniknout policejním kordonem na čínskou ambasádu. Policie použila proti demonstrantům bambusové obušky a celé shromáždění násilně rozehnala.
 
Exiloví Tibeťané demonstrují v Káthmándú prakticky denně od poloviny března, kdy Čína potlačila rozsáhlé nepokoje v tibetském správním centru Lhase. Demonstranti přerušili protesty pouze na týden před parlamentními volbami, které se konaly 10. dubna.

Nepálské úřady kvůli vlně demonstrací posílily bezpečnostní opatření u čínské ambasády a rozmístily v jejím okolí stovky policistů. Nepálská vláda demonstrace odsuzuje a tvrdí, že nepovolí žádné protesty proti „pokojným národům“, mezi které řadí i Čínu.