Ďábel medvědovitý mezi ohroženými druhy - decimuje ho rakovina

Sydney - Tasmánský vačnatec ďábel medvědovitý bude tento týden zapsán na seznam ohrožených živočišných druhů. Decimuje ho vzácná forma rakoviny, jejíž příčinu zatím vědci plně nezjistili. Vláda na východě Tasmánie otevřela rezervaci, v níž chce uchovat zdravá zvířata jako genetický vzorek.

Tasmánský ministr přírodních zdrojů a vody David Llewellyn řekl, že odtud by pak mohli být zdraví jedinci navráceni zpět do přírody.

Rakovina postihující hlavně přední část hlavy už zlikvidovala 60 procent tasmánské populace těchto šelem o velikosti psa. Ekologové se domnívají, že se nákaza šíří možná z potravy obsahující pesticidy a další škodlivé látky. Vědci jsou ale toho názoru, že jde o komplexní a nakažlivou formu rakoviny, již si zvířata předávají v boji o kořist. K šíření možná přispívá jejich malá genetická rozmanitost. Prvními symptomy nemoci jsou otoky objevující se v oblasti tlamy. Zvířata kvůli nim postupně ztrácejí schopnost přijímat potravu a umírají hlady.

Poblíž východotasmánského pobřežního města Bicheno byla otevřena první rezervace, která patří odborníkovi na chov zvířat Bruceovi Englefieldovi. Bude v ní 40 ďáblů medvědovitých, kteří budou součástí chovatelského programu.

Englefield by byl rád, kdyby na ostrově vzniklo ještě nejmíň deset podobných zařízení, aby se udržel co nejširší genetický vzorek. „Tasmánii byl dán dar a také odpovědnost. Existuje zde množství dobré vůle i ochoty zachránit toto zvíře,“ řekl. Jestliže se to nepodaří, hrozí, že z planety zmizí zvíře, které zde existuje miliony let, dodal.

Upozornil, že ďáblové chovaní v zajetí jsou prý natolik citliví na prostředí, že po vypuštění do divoké přírody přežívají v průměru dva měsíce. Většina z nich umírá hlady nebo na silnicích.