Gruzínští Židé chtějí do Izraele

Jeruzalém - Posílený personál izraelského velvyslanectví v Tbilisi pracuje v těchto dnech do noci, aby vyřídil hromadící se žádosti gruzínských Židů o vystěhování do Izraele. Pracovníci velvyslanectví se přednostně zabývají uprchlíky z bojových zón. Jeden ze zaměstnanců izraelského velvyslanectví řekl, že loni emigrovalo z Gruzie do Izraele 200 lidí. Teď úřad dostal stejný počet žádostí za dva dny.

Jen z bombardovaného města Gori tento týden přišlo do Tbilisi asi 300 židovských uprchlíků. Většina z nich požádala o vystěhování. Izraelci normálně žádosti řeší měsíc, ale v těchto případech zvolili urychlenou proceduru, takže 140 žádostí už bylo vyřízeno kladně. Přes čtyřicet Gruzínců už dokonce do nové vlasti odletělo.

Na velvyslanectví přicházejí žádosti o vystěhování z mnohých měst, která se ocitla mezi pozicemi ruské a gruzínské armády. Největší gruzínská židovská komunita je v Tbilisi - patří k ní asi 10 tisíc lidí. Zatím v ní žádná panika nevládne. Podle některých odhadů uvažuje o vystěhování do Izraele 80 procent gruzínských Židů.

Pro případ, že by k Tbilisi zamířily ruské tanky, je připraven evakuační plán. Pro Gruzínce by v Tbilisi nebo v městech okolních zemí byla připravena letadla, k nimž je dopraví autobusy. V Izraeli by se pak speciálně pro ně otevřela střediska, která by zajistila začlenění do místní společnosti.